Barnmorskor kritiska mot vallöften

Politiska löften om satsningar på förlossningsvården imponerar inte på barnmorskorna på Universitetssjukhuset. I stället ifrågasätter de varför ingen frågar dem vad som krävs för att säkra vården för kvinnor.

Hilda Sandberg Duarte och Lina Broberg, barnmorskor på Universitetssjukhuset i Linköping tycker att det är dags att politiker gör besök på förlossningen.

Hilda Sandberg Duarte och Lina Broberg, barnmorskor på Universitetssjukhuset i Linköping tycker att det är dags att politiker gör besök på förlossningen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-08-29 06:00

De politiska partierna i Östergötland flaggar ivrigt för hur just de ska göra den östgötska sjukvården ännu bättre. Häromdagen deklarerade Socialdemokraterna att de ville satsa på ett nationellt kompetenscentrum för diagnostik och behandling av missade förlossningsskador. Förhoppningen är att centrumet ska sprida den unika komeptens som finns i Östergötland kring säker förlossningsvård med få vårdskador och behandling av förlossningsskador. Och att det ska locka fler medarbetare.

Men det politiska budskapet fick ett 20-tal barnmorskor att skriva ett gemensamt brev till oss där de var starkt kritiska. Två av dem är Hilda Sandberg Duarte och Lina Broberg, barnmorskor på US i Linköping.

– Hur ska det locka medarbetare till förlossningen? undrar Lina Broberg. Det tänkta nationella kompetenscentrumet är ju åtskilt från den dagliga förlossningsvården. Det ger oss inte fler barnmorskor.

När vi besöker förlossningsavdelningen under måndagskvällen är det mycket lugnare än dagen innan. Då var det fullt i Linköping, Norrköping Jönköping och Eksjö. Det är i sådana lägen en frisk förstagångsföderska riskerar att skickas till exempelvis Västervik som en kvinna blev under gårdagen. Sedan ombyggnaden har det blivit färre vårdplatser på BB, desto fler enkelrum. En avdelning har försvunnit helt. I somras fick en annan hållas helt stängd.

De är starkt kritiska till att politiker inte pratar med personalen på förlossningen för att förstå vad förlossningsvård egentligen är.

– Att skapa ett kunskapscentrum för förlossningsskador är bra, men det är ingen satsning på förlossningsvård, säger Lina Broberg. Fler vårdplatser i neonatalvården är bra men är en satsning på barnsjukvård.

Tolv miljoner kronor har avsatts till att öka antalet barnmorskor och hittills har 42 sjuksköterskor utbildat eller påbörjat sin utbildning. Det måste väl ändå märkas på förlossningsavdelningen?

– Ja, för första gången efter sommaren och på länge så är bemanningen bra, säger Hilda Sandberg Duarte. Men vi kan inte pusta ut för det. Risken finns alltid att personalen inte orkar jobba kvar.

De har gått igenom många toppar och dalar bemanningsmässigt vid det här laget. Även om de är många på schemat så är det nya som ska introduceras vid sidan av det dagliga arbetstempot.

– Det är en trött och sliten arbetsgrupp. Det är hårt, tufft, många timmar, vi ställer upp, jobbar extra för att täcka upp för varandra. Och varje sommar krävs det extrapass för att täcka semestern, säger Hilda Sandberg Duarte.

Vad vill ni ha på önskelistan till politikerna?

– En arbetstidsförkortning eftersom vi har svårt att få semester och har ogynnsamma arbetstider, säger Hilda Sandberg Duarte, som på fackligt håll senaste året försökt få igenom en arbetstidsförkortning för all personal. Vi fick igenom en viss arbetstidsförkortning generellt för alla som jobbar treskift, men nattarbetarna hade redan den förkortningen. Men det går trögt. Vi har väldigt få som jobbar heltid för att orka med jobbet.

Nåt mer?

– Schemareglerna är väldigt föråldrade. Det är svårt att få semester utanför våra två semesterperioder, säger Hilda Duarte-Sandberg.

Lina Broberg tillägger:

– Den här önskelistan är sådant som rör oss, men det drabbar ju patienter i slutänden. Med de här sakerna skulle vi kunna bli fler och få flera vårdplatser på BB, och då menar jag inte bara sängar utan även fler barnmorskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!