Barnmisshandel har ökat kraftigt de senaste tio åren

De senaste tio åren har antalet misshandelsanmälningar ökat med 52 procent i Östergötland. Den värsta ökningen ser vi dessvärre på misshandel av barn mellan 0-6 år, där anmälningarna ökat med 131 procent.

Foto:

Östergötland2012-07-19 06:45

- Möjligtvis beror ökningen på att samhället blivit bättre på att lyssna och att det därför blir fler anmälningar, säger Christina Ohlman Lysell, regionchef på BRiS Region Öst.

Östergötland har blivit en mer våldsam plats att leva på de senaste tio åren. Misshandelsanmälningarna har ökat med över 50 procent sedan 2001.

Våldsbrotten i stort har ökat med 55 procent. Värst drabbade är barnen. Misshandeln av barn mellan 0-6 år har ökat med så mycket som 131 procent i länet och 70 procent fler 7-14-åringar blir misshandlade om året.

- Jag tror att internet kan ha haft en viss inverkan. Man ser mer saker nuförtiden och tror att man kan göra saker på ett visst sätt, säger Anna-Lena Hoppe, polis som jobbat med barnövergrepp sedan 1997.

Men Jerzy Sernecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, är noga med att poängtera att det finns en skillnad i faktiska misshandelsbrott och misshandelsanmälningar.

- Generellt har toleransen mot våld minskat och människor har blivit mer benägna att anmäla våldshandlingar. Jag tror inte att den faktiska misshandeln av barn har ökat, hävdar Jerzy Sernecki.

Han får medhåll från Christina Ohlman Lysell, regionchef på Barnens rätt i samhället i Östergötland.

- Jag gjorde en reflektion när jag såg den här statistiken. Förra året hade vi färre antal kontakter med barn än året innan dess. Men vi har även en vuxentelefon dit vuxna kan ringa och be om råd och antalet kontakter ökade där förra året. Kan det vara så att vuxna har tagit mod och ringt och anmält detta i barnens ställe? säger Christina Ohlman Lysell.

Trots de många anmälningarna är det få brott som leder till åtal. Endast 8,6 procent av misshandel av barn mellan 0-6 år leder till åtal.

- Misshandelfall kan vara svåra att bevisa. Ofta står det ord mot ord och ingen vittnen finns. Då blir det oftast inget åtal, säger Jerzy Sernecki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om