Inom politiken har omskärelse utifrån barnkonventionen diskuteras ett antal gånger och under hösten 2019 tog debatten ny fart. Både Moderaterna o Centerpartiet var splittrade i frågan. Inom Moderaterna diskuterades frågan på partistämman utifrån en motion som ursprungligen kom från Södermanland där motionären hänvisade just till FN:s konvention om barnets rättigheter. Förslaget om förbud hade fått avslag av Södermanlands förbundsstyrelse men tagits vidare av Södermanlands stämma. Motionen fick slutligen avslag på M:s partistämma och motionären tog även tillbaka sitt yrkande.
Marie Morell (M), regionråd och tredje vice ordförande i regionstyrelsen i Östergötland berättar att hennes parti inte har någon partilinje i frågan. Själv är hon bestämd:
– Man kan inte diskutera ett förbud genom att hänvisa till barnkonventionen, frågan är redan utredd där och där har man sagt att det är okej om det görs under ordnade former.
Även Centerpartiet är splittrade i frågan. Få har väl undgått debatten som följde efter att partistämman röstade för ett förbud av omskärelse på icke medicinsk grund. Partistämman körde över partistyrelsen som rekommenderade avslag. Partiledaren Annie Lööf tog sedan avstånd från beslutet.
I Region Östergötland är C ett av partierna i den styrande koalitionen och Kerstin Sjöberg, tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger:
– Jag instämmer i stämmans beslut. Jag har även förtroende för partiledningen. Jag har respekt för att man kan ha olika ståndpunkter och det finns också inom mitt parti. Frågan är komplicerad, beroende på att den kan kopplas till olika perspektiv, barnets rättigheter och religionsfrihet.
Hon tror att införandet av barnkonventionen som lag kan leda till ifrågasättanden inom flera områden framöver.
Även Miljöpartiet är del av den styrande koalitionen i Östergötland. Agneta Niklasson, tredje vice ordförande i regionstyrelsen, säger att frågan är komplex:
– Ett barnrättsperspektiv kan stå mot religionsfrihet och mångfald. Miljöpartiet är öppet för att förutsättningslöst utreda frågan för att hitta en bra avvägning mellan dessa perspektiv.
MP ståndpunkt är att så länge manlig omskärelse är lagligt ska sjukvården bistå för att det ska genomföras så säkert som möjligt, tillägger hon.
SD har ett flertal gånger motionerat om ett förbud om rituella omskärelser med hänvisning till barns rättigheter.