Det var i juni 2015 som flickans föräldrar hörde av sig till en sjuksköterska, som i sin tur pratade med en läkare, om att deras dotter kräkts av sin medicin. Flickan behandlades med antibiotika för att bli av med en urinvägsinfektion. Läkaren kontaktade en kollega för att konsultera och det beslutades att flickan skulle få en annan typ av antibiotika. Läkaren skrev då ut en tio gånger för hög dos. Enligt anmälan ska det inte ha varit nämnvärt stressigt på avdelningen den aktuella dagen och läkaren ska inte ha träffat vare sig patienten eller föräldrarna.
Då föräldrarna hämtade ut receptet på ett apotek ska de ha påpekat att det var en stor dos. Enligt apoteket, som kontrollerar recept med hjälp av FASS, var receptet okej. Efter ytterligare fem dagar med medicinering, nu med den nya antibiotikan, fortsatte flickan att kräkas. Föräldrarna kontaktade då sjukhuset på nytt och den tjänstgörande läkaren såg att dosen av medicinen var för hög. Läkaren ändrade doseringen och såg även till att flickans njurvärde undersöktes, detta visade sig vara normalt.
Nu Lex Maria-anmäls Region Östergötland till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för händelsen eftersom den kunde ha medfört allvarlig vårdskada.