Både S och M besvikna på riksdagskollegerna

På riksnivå har samtalen över blockgränserna om en satsning mot gängkriminaliteten strandat. På lokal nivå ser man stora behov och alla är överens om att långsiktiga överenskommelser behövs.

Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.

Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.

Foto: Per Olsson

Östergötland2019-09-21 20:50

Efter att de blocköverskridande samtalen i riksdagen kring åtgärder mot gängkriminalitet strandat är lokala politiker från både Socialdemokraterna och Moderaterna besvikna. Alla tycker att en långsiktig överenskommelse, som kan överleva oavsett vilket block som styr, är viktig.

– En sån här överenskommelse är självklart viktig, inte minst med tanke på den utveckling som vi sett i bland annat Linköping, säger Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Hans motsvarighet i Norrköping, Lars Stjernkvist (S) håller med.

– Det finns vissa frågor där det i det närmsta finns ett egenvärde i att vi som är ansvariga kan kraftsamla, och dit hör kamp mot kriminaliteten. Så det är verkligen beklagligt att man inte lyckats, säger Stjernkvist.

Han får medhåll från Niklas Borg.

– Att komma fram med kraftfulla åtgärder som gör livet svårare för de här krafterna är viktigt. Så det är klart att jag tycker det är tråkigt att man idag gjort bedömningen både från Liberalerna, KD och Moderaterna att man inte kommer fram med de frågor vi har drivit. 

Även om Niklas Borg är besviken förstår han att Moderaterna väljer att avbryta samtalen.

– Någonstans måste man göra en bedömning av om det är möjligt att få igenom tillräckligt mycket av sin politik för att det ska vara meningsfullt att försöka nå en överenskommelse.

Hans partikamrat Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköpings kommun, tycker också att det är viktigt att hitta breda överenskommelser.

– Framför allt mellan de två största partierna. Långsiktigheten är viktig utifrån att en mandatperiod är fyra år, och oftast tar det betydligt längre tid att lösa sådana här stora samhällsproblem. 

Samtidigt förstår hon varför Moderaterna backar och tycker sig se ett mönster.

– När förhandlingar rasar samman så liknar det det som ofta händer även lokalt. Det blir inget givande och tagande. Så fort Moderaterna börjar ställa krav så väljer Socialdemokraterna att inte genomföra, och då backar Moderaterna. Så jag har full förståelse för att de hamnat i det läge de är i nu, säger Sophia Jarl.

Socialdemokratiska oppositionsrådet i Linköping, Kristina Edlund, ser exakt samma behov av att hitta lösningar med Moderaterna. Överenskommelser behövs för att överbrygga mandatperioder och regeringsskiften. I motsats till Norrköpings oppositionsråd ser hon att Linköpingspolitikerna ofta lyckats komma överens. Det tycker hon däremot att man inte lyckats med i samma utsträckning på riksplanet.

– Jag ser en tendens, framförallt från Moderaterna på nationell nivå, där man hela tiden väljer att inte delta i arbetet eller gå ur gruppen.

Hennes partikollega i Norrköping tycker att det nu är viktigare att se till vilka överenskommelser man kan göra i riksdagen än att lägga skulden på någon sida. Han håller med om uttrycket: "Det behövs två för att dansa tango".

– Det är illa nog att man inte har kommit överens och det blir inte bättre av att man är oense om varför man inte kommit överens. Min uppmaning till rikspolitikerna är att verkligen försöka kraftsamla. Då gagnar det inte saken att peka finger åt något håll.

På ett plan håller Stjernkvist med sin politikerkollega från Norrköping

– Alla måste hjälpa till. Vill vi lokalt ha gemensamma lösningar så är det det vi ska uppmana till.

Lars Stjernkvist, som haft en viss insyn i samtalen, är lite förvånad över att man inte lyckats komma längre.

– Det som är så makabert är att det intryck jag fått är att de ligger ganska nära varandra i sak. Alla är överens om att det behövs tuffare tag mot de kriminella och de är också överens om att det behövs en del andra åtgärder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!