Hög smittspridning av covid-19 och hög belastning har fått fem regioner att aktivera krislägesavtalet som gör att arbetsgivaren kan omplacera sjukvårdspersonal och förlänga arbetstiden. Senast ut var Region Jönköping.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro sade då i ett pressmeddelande:
– Vårdförbundet vill se krislägesavtal om och när det behövs, istället för lokala arbetstidslösningar där medlemmar tvingas arbeta mer än heltid utan rimlig ersättning. Det är ett måste att våra medlemmar får skälig ekonomisk ersättning för det enorma arbete som görs nu.
Det är arbetsgivaren lokalt som beslutar om och vilka verksamheter/sjukhus/avdelningar och vilka individer som ska arbeta under krislägesavtalet inom den region där det är aktiverat.
På Vårdförbundet i Östergötland är Helene Esping vice avdelningsordförande:
– Vi har styrelsemöte på måndag (läs 11 januari) där frågan med all säkerhet ska diskuteras. Vi har haft dialoger med politiker framför allt, men vi har inte fått någon formell förfrågan eller diskussion ännu.
Vad gör att Vårdförbundet vill att avtalen ska aktiveras?
– Dels handlar det om bättre ersättningar, men också att veta hur mycket man ska arbeta under en begränsad tid. Men det är mycket tid, 48 timmar i veckan under fyra veckor och vårdpersonalen jobbar redan jättemycket.
Krislägesavtalet ger personalen ersättning motsvarande 220 procent av sin lön per timme. Dessutom kan en särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.