Avskedad polis kräver att få jobbet tillbaka

Vid flera tillfällen sökte en polis information om en man som hon var bekant med. Hon dömdes för dataintrång och förlorade jobbet. Nu kräver dock hennes fackförbund att avskedandet ska ogiltigförklaras och hon ska få 200 000 kronor i skadestånd.

En kvinna som arbetat som polis i Östergötland kräver att få tillbaka sitt jobb.

En kvinna som arbetat som polis i Östergötland kräver att få tillbaka sitt jobb.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2024-01-02 21:00

Mellan januari 2019 och mars 2021 gjorde polisen, som var verksam i Östergötland, nio sökningar på en man i polisens it-system. Mannen som polisen sökte information om var sambo med polisens syster. 

En åklagare vid särskilda åklagarkammaren valde att åtala polisen för dataintrång. Dessutom åtalades hon för tjänstefel. 

Den 24 mars 2021 ringde polisen till ett befäl vid polisens regionala ledningscentral. Polisen ska då ha lämnat felaktiga uppgifter om sin systers sambo. 

Enligt åklagaren ska polisen ha sagt att "det var jävligt intressant om han blev stoppad ifall, för det går lite rykten om att han håller på med tabletter och skit".

Uppgifterna bidrog, enligt chefsåklagaren, till att den utpekade mannen stoppades av en polispatrull och underkastades kroppsvisitation och husrannsakan i bilen – utan att det fanns någon som helst grund för det. 

Linköpings tingsrätt kom i en dom i mars 2022 fram till att polisen gjort sig skyldig till dataintrång vid nio tillfällen. Enligt rätten gjorde polisen sökningar på mannen på "lösa boliner" och sökningarna motiverades "av ren nyfikenhet". 

Däremot ansåg inte rätten att det var bevisat att polisen gjort sig skyldig till tjänstefel. Det ansågs inte vara styrkt att hon medvetet lämnade felaktiga uppgifter om mannen. 

Straffet för dataintrång blev 100 dagsböter på sammanlagt 30 000 kronor. I juni förra året beslutade Polismyndigheten att avskeda polisen. 

Med hjälp av sitt fackförbund, Polisförbundet, har nu kvinnan valt att stämma myndigheten vid Arbetsdomstolen. Fackförbundet hävdar att myndighetens eget regelverk om dataslagningar är otydligt. Polisförbundet hävdar även att den utbildning som polisen fått var bristfällig. Slutligen hävdar fackförbundet att det sätt som polisen arbetade på "är gängse inom Polismyndigheten och känt på ledningsnivå". 

Polisförbundet yrkar samtidigt att den avskedade polisen ska få 200 000 kronor i skadestånd med motiveringen att hon, enligt förbundet, avskedats utan laglig grund. 

Om Arbetsdomstolen kommer fram till att det fanns sakliga skäl för uppsägning anser Polisförbundet att kvinnan ska få sammanlagt drygt 400 000 kronor i ersättning för bland annat förlorad inkomst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!