Attefallshuset – så gick det

Attefallshusen skulle hjälpa till att lösa bostadsbristen i Sverige. Men intresset är svalt. I Östergötland har bara drygt 60 sådana småbostäder byggts.

Dåvarande bostadsministern Stefan Attefall (KD) fick ge namn åt de små bygglovsbefriade husen.

Dåvarande bostadsministern Stefan Attefall (KD) fick ge namn åt de små bygglovsbefriade husen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2017-04-28 09:30

Ett attefallshus är bygglovsbefriat och får ha en byggarea på högst 25 kvadratmeter. Det kan antingen vara ett komplementbostadshus, det vill säga inredas som självständig bostad. Eller så kan det vara en komplementbyggnad – till exempel uthus, förråd eller gäststuga.

Totalt i Sverige har det kommit in 12 322 anmälningar om att bygga attefallshus under 2015 och 2016, enligt Boverkets plan- och byggenkät. Men bara 15 procent av anmälningarna har gällt bostadshus.

– Ambitionen som fanns uttalad i lagförslaget, att man skulle försöka komma till rätta med bostadsbristen, har inte uppnåtts. Det har inte kommit in speciellt många anmälningar och väldigt få som handlar om komplementbostadshus, säger Karl Evald, jurist på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Drygt 60 östgötar har anmält att de tänker bygga ett komplementbostadshus. Söderköping sticker ut i statistiken med förhållandevis många sådana anmälningar, 27 stycken.

Svarsfrekvensen i Boverkets plan- och byggenkät var 84 procent 2016 och 92 procent 2015. Statistiken är därför inte fullständig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om