Årets influensa på ingång

Årets influensa är på gång. Om den blir svår, är svårt att veta. Men det man vet är att dödstalen stiger under influensaperioden. Om någon vecka börjar vaccinationerna.

Nionde november drar årets influensvaccination i gång. Gratis för alla över +65

Nionde november drar årets influensvaccination i gång. Gratis för alla över +65

Foto: Göran Billeson

Östergötland2016-10-28 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

Får du, eller har du fått, ett vykort från Region Östergötland med information att årets vaccineringar för influensa inleds så är du en av 93 000 östgötar som är 65 år eller över. Det är den grupp som räknas som riskgrupp. Tillsammans med personer som lider av hjärt- kärlsjukdomar, nedsatt lungfunktion eller kroniska sjukdomar. Även gravida räknas in i riskgruppen.

Att influensan kommer som ett brev på posten – åtminstone som posten fungerade förr – varje år framåt höstkanten vet de flesta. I vår del av världen ser det ut så. På andra håll härjar influensan vid andra tider. Allt hänger ihop med den väg som flyttfåglarna tar, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Fåglarna bär på de virusstammar som ger upphov till influensorna som däckar miljoner människor varje år och även dödar många.

Det vaccin som nu ska börja ges till alla som vill, ger skydd mot tre influensatyper. Det är dessa som WHO bedömt vara de mest sannolika att orsaka ett utbrott. Men det är först i efterskott man kan säga om det verkligen stämde.

– För det mesta stämmer det ganska bra. Ibland kan det missa, då ser vi att vi får högre sjukdomsfrekvens trots att vi har vaccinerat lika mycket. Men oavsett om man träffar rätt eller inte så har vi sett att den totala sjukligheten går ner i den vaccinerade gruppen, säger Britt Åkerlind.

Att vaccinera sig, särskilt om man är äldre, är ett bra sätt att skydda sig. Men det är långt ifrån alla som nappar på erbjudandet om en gratis "flunsaspruta". Förra året vaccinerade sig 53 procent av de äldre och det är regionen inte helt nöjd med. Britt Åkerlind skulle önska att man nådde några fler. Riktigt nöjd är man först när vaccinationsfrekvensen når över 80 procent.

Men vaccinationer har fått ett aningen dåligt rykte efter 2009 och den så kallade svininfluensan, där vaccinet – hos några – orsakade narkolepsi. Åren därefter såg man att färre än vanligt vaccinerade sig, enligt Britt Åkerlind.

En svår är grupp är femtiotalisterna, de som är runt 65. De flesta är pigga och friska. De sportar och de reser över hela världen och känner sig inte gamla.

– Den gruppen är svår att övertyga att de ska vaccinera sig, konstaterar Britt Åkerlind.

Men – sorry. Åldern tar ut sin rätt. Även om man har god fysik och varit frisk i sitt liv så blir våra kroppsliga system lite sämre med stigande ålder. Vi inte bara ser och hör sämre utan vårt immunförsvar blir också lite sämre.

Nionde november börjar vaccinationer som är gratis för personer i riskgrupperna och kostar 300 kronor för andra.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland, skulle gärna se att fler äldre vaccinerade sig.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland, skulle gärna se att fler äldre vaccinerade sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!