Magnus Lindgren är även före detta polis/chef inom polisen och har tidigare varit ansvarig för brottsofferarbetet inom svensk polis. Han är djupt upprörd över polisens agerande. Magnus Lindgren anser att beslutet – att sluta överlämna uppgifter över brottsdrabbade personer i Linköping och Norrköping till respektive brottsofferjour i de kommunerna – är felaktigt.
Och Magnus Lindgren är inte heller förvånad över att åklagare har beslutat att inte inleda förundersökning mot polisen efter att ärendet har anmälts och kritiserats av de lokala brottsofferjourerna.
– Polisens beslut är antagligen både felaktigt och rättsvidrigt. Polisen missbrukar sin makt.
Åklagaren har beslutat att inte inleda förundersökning mot polisen?– Att åklagaren inte går vidare med en anmälan mot polisen är vanligt. Och detta som polisen har gjort är kanske inte brottsligt, men det är fel. Min bedömning är att detta är ett beslut som borde anmälas till Justitieombudsmannen. Det är ett övergrepp på föreningsrätten, säger Magnus Lindgren.
Han menar att detta också hindrar de lokala jourerna från att uppfylla sina avtal med Linköpings respektive Norrköpings kommun.
Men polisen har valt att samarbeta med riksförbundet Brottsofferjouren Sverige?– Det står ingenting i lagstiftningen om att lokala brottsofferjourer måste tillhöra ett riksförbund för att kunna stödja brottsoffer. Nu finns det en verksamhet på lokalnivån som har fungerat bra. Det är brottsoffer som drabbas när de hänvisas till riksförbundet utan lokal verksamhet i Norrköping och Linköping.