Antalet smittade på sjukhusen har halverats på en månad

Antalet bekräftat covid-19-smittade som vårdas på länets sjukhus har halverats under den senaste månaden. "Vi vill gärna att det fortsätter så här. Lite, lite nedåt för varje vecka", säger Region Östergötlands sjukvårdsledare Ninnie Borendal Wodlin.

Antalet bekräftat covid-19-smittade som vårdas på länets sjukhus har halverats på fyra veckor, men Region Östergötland räknar med att ha covid-patienter även under hösten.

Antalet bekräftat covid-19-smittade som vårdas på länets sjukhus har halverats på fyra veckor, men Region Östergötland räknar med att ha covid-patienter även under hösten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Östergötland2020-06-24 15:22

Regionens senaste siffror visar att sammanlagt 31 personer med konstaterad covid-19 vårdades på sjukhus på onsdagen. 24 av patienterna fanns på vårdavdelning medan 7 fick intensivvård.

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades 12 personer på vårdavdelning och 4 på intensiven. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping fanns 10 patienter på vårdavdelning medan 3 krävde intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdades 2 personer på vårdavdelning.

Totalt 31 personer alltså, och ungefär så har situationen varit de senaste dagarna.

– Prognosen håller och vi ser inga nya, oroväckande tecken. Det är lite samma läge som tidigare i veckan, beskriver Ninnie Borendal Wodlin.

Jämför man däremot med siffrorna från fyra veckor tillbaka i tiden har antalet covid-19-patienter på sjukhusen i länet mer än halverats. Onsdagen den 27 maj fick totalt 64 personer sjukhusvård enligt Region Östergötlands statistik.

– Vi håller oss till prognoskurvan, och det är ju en väldigt långsam nedgång. Så vi tror att vi kommer att ha ett antal patienter även under sommaren, men att det går sakta, sakta nedåt hela tiden, säger Ninnie Borendal Wodlin.

Hon fortsätter:

– Kurvan kommer inte riktigt att nå noll till hösten heller utan vi räknar med att det finns covid-patienter även då, men förhoppningsvis i en begränsad skara. Det har vi med i våra beräkningar.

På onsdagen rapporterade Region Östergötland också att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet och den totala dödssiffran är därmed 230.

Under tisdagen översteg antalet bekräftat covid-19-smittade 3 000 för första gången sedan utbrottet i våras, och på onsdagen rapporterade Region Östergötland att 3 084 personer nu har testat positivt för viruset. Samtidigt har 661 patienter skrivits ut från länets sjukhus.

Regionen befarar att antalet bekräftat smittade kommer att öka de kommande veckorna då man förväntas se effekterna av smittspridning under midsommarhelgen.

– Att säga något om hur midsommaren och firandet där kan ha påverkat smittspridningen vet vi inte förrän nästa vecka, eller kanske inte förrän veckan därpå. Det är alltid en eftersläpning med en eller två veckor, säger Ninnie Borendal Wodlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!