Antalet drogtester på arbetsplatser ökar kraftigt

Distansarbete får oroliga arbetsgivare att beställa fler drogtester – något som har ökat kraftigt under 2021. Det menar företrädare för fack och företagshälsovård som vi talat med.

Distansarbete får oroliga arbetsgivare att beställa fler drogtester, något som har ökat kraftigt under 2021. Det menar företrädare för fack och företagshälsovård som vi talat med.

Distansarbete får oroliga arbetsgivare att beställa fler drogtester, något som har ökat kraftigt under 2021. Det menar företrädare för fack och företagshälsovård som vi talat med.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Östergötland2022-02-16 18:00

– Vi ser en enorm ökning av ärenden relaterade till drogproblematik, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på fackförbundet IF Metall. Jag började jobba på förbundet 2001 och fram till 2018 var det bara några få alkoholmissbruk per år som nådde central nivå. Nu har jag på kort tid haft ett 40-tal ärenden. Något har hänt, det är en tydlig trend och ett stort problem.

undefined
"Vi ser en enorm ökning av ärenden relaterade till drogproblematik" säger Darko Davidovic, förbundsjurist på fackförbundet IF Metall.

Davidovic menar att det som når honom är toppen av ett isberg.

– Vi har tusentals företag med medlemmar runt om i landet så det som når oss centralt är en promille av det som sker. Vanligast är att sånt här hanteras genom lokal förhandling direkt på företaget.

Även företagshälsovården ser ett trendskifte. Magnus Nyqvist är ansvarig för försäljning och affärsutveckling på Alna, ett företag i Feelgoodkoncernen som specialiserat sig på skadligt bruk i arbetslivet och som utför drogtester åt arbetsgivare:

– Vi ser en 20-procentig ökning, från 2020 till 2021, av antalet beställda drogtester. Slumpvisa tester ökar, det är tydligt att många företag vill använda dem i sitt förebyggande arbete för att skapa säkra arbetsplatser och hjälpa medarbetarna att fatta kloka beslut.

När vi kollar med några av de största arbetsgivarna i Östergötland – Saab, Toyota Material Handling och Väderstad AB – så är Saab de enda som använder slumpvisa tester. Så här skriver Saabs HR-avdelning i mejl till oss:

"Inom vissa delar av organisationen förekommer slumpvisa drogtester och/eller drogtest innan anställning. Drogtester sker även på förekommen anledning. Om misstanke om förekomst av olagliga droger skulle uppstå blir polisen inkopplad."

Toyota uppger att de testar personalen före anställning och vid misstanke om påverkan. Väderstad har inga rutinmässiga tester men skriver:

"Vid misstanke har medarbetare rätt att fria sig från misstanke genom att lämna utandningsprov, nyttja alkometer eller lämna drogtest via Företagshälsovården."

undefined
"Vi märker att i organisationer med många medarbetare på distans känner arbetsgivarna en oro för måendet" säger Magnus Nyqvist, Alna i Feelgoodkoncernen.

Magnus Nyqvist på Alna ser också en väsentlig ökning av samtal från arbetsgivare och chefer med frågor och funderingar kring situationer som uppstått kring alkohol och droger.

– De har ökat med 30 procent från 2020 till 2021. Det kan vara allt från arbetsgivare som har en stark misstanke om att det finns en problematik till de som ser ett ändrat beteende hos en anställd. Till exempel när arbetstagaren återkommer till arbetsplatsen efter distansarbete, säger Nyqvist.

Har ni analyserat vad ökningen beror på?

– Vi tror att mycket är kopplat till pandemin. Vi märker att i organisationer med många medarbetare på distans känner arbetsgivarna en oro för måendet och det är därför de söker stöd för att erbjuda hjälp till sina medarbetare.

Darko Davidovic på Metall menar att många arbetsgivare hanterar problemet fel.

– Många arbetsgivare förväxlar arbetsrätt och civilrätt. Så fort de ertappar någon med droganvändning så säger de upp personen. Arbetsgivarna måste förstå att de som kommer till arbetsplatsen och visar spår av droger nästan alltid har en problematik av självmedicinering, ADHD eller trauma. De individerna behöver hjälp, inte ännu mer trauma genom att bli uppsagda från jobbet. Alla åtgärder riktar sig mot de som nyttjar och princip noll mot de som för in drogerna på arbetsplatserna.

undefined
"Vi har mött ett antal större industriföretag som vill anpassa sin alkohol- och drogpolicy utifrån att de jobbar mer på distans nu" säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

Fackförbundet Unionen och förbundsjurist Susanna Kjällström ser inte samma ökning av ärenden på central nivå som i Metall. 

– Nej, men vilka ärenden som hanteras ute i våra klubbar ser inte vi i våra ärendehanteringssystem. Däremot har vi mött ett antal större industriföretag som vill anpassa sin alkohol- och drogpolicy utifrån att de jobbar mer på distans nu.

Har du någon idé om varför det skiljer sig mellan Unionen och Metall?

– Svårt att spekulera i, men våra medlemmar har ju jobbat hemifrån i större utsträckning än vad jag föreställer mig att Metalls har. Så det kan finnas en dold problematik på tjänstemannasidan som vi inte ser. Bland de företag som vill ändra sin alkohol- och drogpolicy har det i alla fall lyfts att distansarbete gör det väsentligt svårare för kollegor och chefer att uppmärksamma den här typen av problematik. 

Darko Davidovic, Metall, säger.

– Företagen säger ofta ”vi har en policy som säger att medarbetaren ska bli av med jobbet”. Jag brukar säga: Ni gör helt fel, ni tar bort folk men har kvar drogerna. Det vanligaste är ändå att det slutar med att den anställde mister jobbet.

Rösterna

IF Metall är ett fackförbund inom LO med drygt 300 000 medlemmar.

Unionen är ett fackförbund inom TCO. Unionen är Sveriges största fackförbund med nära 700 000 medlemmar.

Alna ingår sedan 2020 i hälsoföretaget Feelgood. Företaget hjälper företag och andra organisationer att hantera skadligt bruk i arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!