Bedömningen görs av närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund, när han tittar på sommarens bemanning och antalet vårdplatser som kan hållas öppna. I Finspång är läget oförändrat jämfört med i fjol.
– Sammantaget ser det på marginalen något sämre ut i år, om vi ser till hela regionen. Det kan handla om upp till tio färre vårdplatser, säger han.
I fjol gjorde den ansträngda sommarbemanningen i Motala att ambulanser från södra länsdelen kördes direkt till Linköping. Så blir det inte i sommar, enligt Östlund. I Norrköping kan beroendekliniken hållas öppen hela sommaren, till skillnad från i fjol.
– De båda sakerna gör att det kommer lite färre patienter till US. Vi har också ett nytt korttidsboende på US, som gör att vårdplatser inte behöver upptas av medicinskt färdigbehandlade.
I botten finns en svår sjuksköterskebrist som blir extra tydlig när semestertiderna kommer.
– Vi har haft den bristen sedan sjukvården organiserade om sig, med färre undersköterskor och fler sjuksköterskor. Det utexamineras helt enkelt för få sjuksköterskor, säger Östlund.
Är det inte bara att betala mer för att locka sjuksköterskor?
– Det tror jag är att göra det för enkelt för sig. Pengar är en sak, men jag tror framför allt att det handlar om att jobba med arbetsmiljö. Att göra det möjligt att utvecklas på jobbet och bygga karriärvägar.
Borde man gå tillbaka till systemet med fler undersköterskor?
– Inte gå tillbaka, men tillbaka till framtiden kanske. Vi försöker hitta nya sätt att arbeta. Vi tittar på nya bemanningsmodeller som på sikt kan ge förbättringar. Och jag tror att fler sysslor kan utföras av personal som inte är sjukvårdsutbildad – patientnära städning, utdelning av mat, skötsel av fikarum och sådana saker.
Några extrapengar till sjuksköterskor som skjuter på semestern finns inte längre.
– Det fanns ett lapptäcke med olika ersättningar, men vi ersatte det med en extra ersättning till dem som jobbar 24/7, det vill säga på dygnens alla tider. Det är där det är svårast att bemanna. Den ersättningen ger sköterskorna mycket mer än en extrapeng på sommaren.
För att klara sommaren görs bara medicinskt prioriterade operationer.
– Det är den vanliga sommarstrategin. Det som opereras är sådant som är eller kan bli livshotande eller ge bestående men om det inte åtgärdas. Det handlar mycket om cancerkirurgi, säger Rolf Östlund.