Ännu inga tecken på ökad spridning efter midsommar

En vecka sedan midsommarafton – men än så länge ser Region Östergötland inga tecken på ökad smittspridning i länet efter firandet.

Ytterligare två personer med konstaterad covid-19-smitta rapporterades avlidna det senaste dygnet.

Ytterligare två personer med konstaterad covid-19-smitta rapporterades avlidna det senaste dygnet.

Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN/Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2020-06-26 16:30

– Som alla nog vet vid det här laget kan det kan vara en eller två veckors eftersläpning, så det vet vi inte förrän nästa vecka. Just nu är vi glada för att inte fler kräver sjukhusvård, säger sjukvårdsledaren Ninnie Borendal Wodlin.

Region Östergötland rapporterade på fredagen att totalt 32 personer med bekräftad covid-19-smitta vårdades på länets sjukhus, och det är ungefär så situationen har sett ut hela veckan. 25 av patienterna fanns på vårdavdelning medan 7 fick intensivvård.

Siffrorna för respektive sjukhus såg ut så här: På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades 13 personer på vårdavdelning och 4 fick intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping fanns 10 patienter på vårdavdelning och 3 på intensiven. På Lasarettet i Motala vårdades 2 personer på vårdavdelning.

Precis som tidigare i veckan fortsätter Region Östergötland att notera en ökad smittspridning bland unga runt om i länet. Skolavslutningar och studentfirande har setts som en möjlig förklaring till det.

– Vi har noterat ökningen, men samtidigt tar vi också fler prover nu. Det kan också vara en förklaring, säger Ninnie Borendal Wodlin.

På fredagen rapporterade Region Östergötland att ytterligare två personer med konstaterad covid-19 hade avlidit i länet. Dödstalet har därmed stigit till 232 personer.

Sammanlagt har 663 patienter med konstaterad covid-19 skrivits ut från Östergötlands sjukhus och totalt 3 200 personer har testat positivt för coronaviruset sedan utbrottet i våras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!