- Vi hyresgäster betalar en extra skatt", anser hyresgäster hos Stångåstaden.
Krocken mellan hyresgästers åsikter och hyresvärdens inställning i frågan är total. Det blir uppenbart i Correns pågående granskning av hyresvärdar.
Stångåstaden agerar inte annorlunda än andra hyresvärdar och irritationen finns hos hyresgäster hos vitt skilda värdar. Men Stångåstaden är det allmännyttiga bostadsbolaget och det ökar upprördheten hos många hyresgäster.
Mattan har släppt
En av alla som ifrågasätter förhållningssättet är Anna, som för två år sedan flyttade in i en lägenhet i Brunnby. Lukten av fukt och mögel kändes omedelbart i båda badrummen.
- Varför ska jag betala med hyreshöjning nu, när Stångåstaden inte har skött underhållet i de här badrummen sedan 1970-talet? frågar sig Anna.
I besiktningsprotokollet som upprättades då förre hyresgästen flyttade ut står, om det nedre duschrummet, att väggarna har hål efter upphängningar.
Ett värre problem var att våtrumsmattan, från mitten av 1970-talet, släppt under duschkabinen. Att golvbrunnen läckte och att toalettstolen, skruvad med stora metallskruvar rakt ner i badrumsgolvet, läckte både lukt och vätska. Detta nämns inte i besiktningsprotokollet.
"Stank fukt och mögel"
Om badrummet på lägenhetens övervåning står det: "Mindre fällning på vägg enligt tidigare protokoll."
- Den "mindre fällningen" var ett totalsläpp av våtrumstapeten under hela fönstret. Man såg spånskivorna under, som var jättegamla, och här har tidigare hyresgäster fortsatt stå och duscha. Det stank fukt och mögel härinne, det hade spridit sig ner i golvet. Vi låste dörren och kunde inte använda toaletten, berättar Anna.
Stångåstaden beslutade till sist att renovera övre badrummet. I ett brev till Anna meddelade hyresvärden att hon därmed skulle få en hyreshöjning på 147 kronor i månaden.
Det gjorde Anna ännu argare.
Vägrade skriva under
Hon konstaterar att fuktskadorna varit kända sedan tidigare och att Stångåstaden inte renoverat våtutrymmena på nära 40 år.
- Jag vägrade skriva under godkännandet av renoveringen. Men då sa de att de skulle utföra den och ge mig hyreshöjning i alla fall.
Duschrummet är inte åtgärdat. Anna vill att det ska renoveras, säger att hon regelbundet "får panik" över lukten och omöjligheten att rengöra, men vill inte åka på ytterligare hyreshöjning.
- Lägenheterna i det här området är attraktiva, på grund av sitt läge. Stångåstaden vet väl att det inte spelar någon roll hur de missköter underhållet, säger Anna.
Skälet till att hon bor kvar är att barnen, sju och elva år, går i skolan strax intill.
I Gottfridsberg i Linköpings innerstad träffar Corren en annan hyresgäst som vi kallar Johan - han vill inte medverka med sitt riktiga namn eftersom han befarar att hyresvärden då kommer att betrakta honom som ännu mer besvärlig och bråkig.
Vattenskador
Fastigheten där Johan bor, och intilliggande fastigheter, har vattenskador och Stångåstaden har meddelat att samtliga badrum ska renoveras.
Johan har fått veta att han kan neka hantverkarna tillträde till lägenheten - men då tvingas han ändå betala hyreshöjning för nytt kakel och klinker.
Johan visar sitt badrum där våtrumsmatta, våtrumstapet och porslin är från 1975.
- Stångåstaden har tjänat in vad den där våtrumsmattan kostat flera gånger om! De har inte gjort ett dugg åt badrummen på 37 år. Varför har de inte avsatt pengar för det här underhållet? frågar Johan.
Anna har av personliga skäl bett att inte medverka med sitt efternamn.