Anmälningar om vårdskador ökar

Anmälningar om vårdskador ökar, framför allt inom ortopedi och kirurgi. Sverige är snudd på det enda land som inte regelbundet kontrollerar specialistläkares kompetens.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2016-04-22 10:52

Efter vår rapportering om den läkare i Östergötland som anmälts och varnats flera gånger i samband med ryggoperationer har flera läsare hört av sig till redaktionen och undrar hur man ska försäkra sig om att en läkare har rätt specialistkompetens.

Svaret är att det inte går.

Sverige har inget kontrollsystem vilket man har i de allra flesta länder i Europa. I USA har man dessutom dubbla uppföljningssystem, dels inom stat, dels inom yrkesföreningar.

Den bristande kontrollen är en fråga som har diskuterats flitigt i läkarkretsar.

En av kritikerna är Eric Hanse, dekanus och medicinprofessor vid Sahlgrenska Akademin och som tidigare ansvarade för läkarprogrammet i Göteborg.

– Huvudkritiken vi har är att det inte finns något kontrollsystem eller några kontinuerliga krav på läkares kompetens efter man är färdig med sin specialistutbildning. Det finns i stort sett alla länder i Europa utom Sverige, Portugal och Malta, säger han.

Inom läkarutbildningen minskar kraven successivt ju längre man kommer, enligt Eric Hanse. Exempelvis är det ingen obligatorisk slutexamen på den svenska specialistutbildningen.

– Därför bör man införa någon form av kontrollstationer, enligt Eric Hanse.

– Annars är det arbetsgivaren som får kontrollera läkaren och se till att läkaren har rätt kompetens för sitt jobb.

Inom Region Östergötland görs alltid en kontroll av läkarens kompetens inför en anställning, berättar Eva Granfeldt, t f HR-direktör:

– Vi ger inget anställningsbevis förrän man har kunnat visa att man har läkarlegitimation från Socialstyrelsen.

Men hur den övergripande bilden av specialistläkares kompetens och fortbildning kan hon inte svara på utan hänvisar till medicinskt ansvarige i regionen som vi inte har lyckats nå.

Med ett bättre kontrollsystem kan patientsäkerheten stärkas, enligt Eric Hanse.

De senaste fem åren har Inspektionen för vård och omsorg riktat kritik i 191 tillsynsfall på grund av vårdpersonals oskicklighet, där hälften berör läkare.

Antalet anmälda vårdskador totalt sett har ökat med 30 procent i Östergötland de senaste fyra åren, enligt siffror från Landstingens ömsesidiga försäkring, LÖF. År 2011 anmäldes 615 vårdskador och 2015 gjordes 798 anmälningar.

Totalt i Sverige anmäldes 15 000 vårdskador under 2015. I cirka 40 procent beviljades ersättning.

Vårdskador inom ortopedi och kirurgi står för den största ökningen av anmälningar och vanligast är skador som inträffar i samband med operation.

Har du klagomål på vården? Hit kan du vända dig:

Patientnämnden: De ska stödja patienter och anhöriga som vill klaga på vården.

IVO: Tar emot anmälningar och klagomål på vårdskador eller händelser som tyder på dålig patientsäkerhet.

DO: Anmälningar om diskriminering på grund av kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, etniska tillhörighet, funktionsförmåga eller religion.

LÖF: Kan ge ersättning för skador i hälso- och sjukvård samt tandvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om