Den 9 juli i år sköts en vargtik i samband med en omdiskuterad och kritiserad skyddsjakt i det så kallade Långbogenreviret, norr om Roxen. Nu står det alltså klart att tiken hade hunnit få minst en valp under 2020 innan den sköts.
Den 17 juni i år hittades en död vargvalp som lämnades in för analys. Naturhistoriska riksmuseet lyckades extrahera fram dna från en tand som kom från valpen. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har nu vid en ny dna-analys kunnat konstatera att den döda valpen var född i Långbogenreviret.
Valpen var troligen mellan fyra och sex veckor gammal när den dog. Den beräknas ha dött den 9 juni – alltså en månad innan tiken sköts.
– Det gick att se att valpen var en hona som var född i Långbogenreviret, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.
Vad innebär detta?
– Vi vet i varje fall att tiken som blev skjuten fick en valp. Den var troligen död innan skyddsjakten började. Tiken kan ha fött ungar ganska tidigt. Vi vet inte om några ungar har överlevt längre än den här valpen, säger Kjällander och fortsätter:
– Den som lämnade in valpen sa att hon hade sett tre vargvalpar som gick i väg därifrån. Men det har vi inte kunnat dokumentera. Vi får avvakta och se vad inventeringen visar.
Hur många vargar uppskattar länsstyrelsen att det finns i reviret?
– Vi vet att efter skyddsjakten avslutades så hade vi minst fyra, för det har vi film på. Under den senaste tiden vet vi att det är minst två vargar som är kvar i reviret.
Flera av vargarna från reviret har lämnat länet, kanske för att söka efter nya revir.
– Vi vet att två av fjolårsvalparna har varit i Södermanland i september. Vi vet inte om de är kvar där eller om de har kommit tillbaka till Östergötland. Sedan vet vi att en fjolårsvalp var i Skåne i maj. Det har vi konstaterat med hjälp av dna-spår i spillning.
Tiken som sköts i juli hann få en kull förra året och en kull i år innan den sköts. Länsstyrelsen genomför nu en inventering för att försöka ta reda på hur många vargar som finns kvar i Långbogenreviret.
– Inventeringen började den 1 oktober, men det är svårt att dokumentera innan vi har fått någon snö. Inventeringen ska pågå till sista mars, så vi hoppas att vi kan få spårsnö så att vi kan undersöka vad som har hänt i reviret, säger Mia Kjällander.
Enligt SLU diar vargvalpar till de är 6–8 veckor gamla. Därefter äter de kött.