Amnestin: Så många vapen lämnades in

I Östergötland har totalt 142 vapen och cirka 360 kilo ammunition samlats in efter halva vapenamnestin.

Foto:

Östergötland2018-03-20 18:28

Vapenamnestin startade 1 februari i hela landet och pågår till 30 april 2018. Den innebär att en person som har skjutvapen, eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den här perioden lämna detta till polisen utan att dömas för innehavet.

I Linköping lämnades 58 vapen och 83 kilo ammunition in. I Norrköping var det 52 vapen och 156 kilo ammunition som inlämnades, medan siffrorna för Motala var 32 vapen och 121 kilo ammunition.

– Antalet insamlade vapen i region Öst stämmer överens med förväntningarna för regionen. I hela landet har över 5 000 vapen samlats in och alla vapen som försvinner är en vinst för samhället, uppger Ronald Malmquist, chef för underrättelse i polisområde Östergötland.

I region Öst, där Jönköping och Södermanland också ingår, tillsammans med Östergötland, har totalt 360 vapen och närmare 1,2 ton ammunition samlats in. I hela landet har 5 206 vapen eller tillståndspliktiga vapendelar lämnats in till polisen. Totalt 16 av de inlämnade vapnen är automatvapen.

Den som friviligt lämnar in vapen under amnestiperioden har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!