Under perioden 1 februari till 30 april är det tillåtet att lämna in vapen hos polisen utan att några frågor ställs. När den första veckan av vapenamnestin summeras står det klart att totalt 792 vapen har kommit in.
Av dessa vet polisen att åtminstone ett av vapnen kommer från den kriminella miljön.
– Vi är nöjda med resultatet så här långt. Innan amnestin började var det många som tvivlade på att vi skulle nå den kriminella miljön och vapnen där, så det är särskilt positivt att vi fick in ett sådant vapen redan första dagen, säger Joakim Norenhag vid polisens rättsavdelning och projektledare för vapenamnestin, i ett pressmeddelande.
Av de 792 vapen som lämnas in är 39 i Region Öst – som därmed är den region som har lägst antal inlämningar.
– Det är för tidigt att säga om några av dessa vapen kommer från en kriminell miljö, vi är bara i mottagardelen nu, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i Region Öst.
Av de 39 vapen som lämnats in i våra trakter rör det sig om 13 gevär, 17 pistoler/revolver och 9 olika vapendelar. Här har inga helautomatiska skjutvapen överlämnats – men i övriga landet rör det sig om fyra vapen.
– Att vi får in automatvapen är positivt. De kan orsaka stor skada så vi är väldigt angelägna om att få bort dem från gatorna, säger Joakim Norenhag.
Nästa redovisning av inlämnade vapen sker den 16 februari. Vid den förra amnestin (2013), som omfattar vapen och ammunition, men inte sprängmedel, lämnades närmare 15 000 vapen in i hela landet.