Allt fler väljer ekologiskt

Nya siffror visar att försäljningen av ekologiska varor har ökat med hela 30 procent.   – Konsumenter har börjat ­efterfråga mer ekologiskt och sedan har det hänt en del saker det senaste året som samverkar, säger Lars Nellmer, vd för Krav.

Foto:

Östergötland2014-08-04 20:00

Att utbudet i butikerna ökat ser Lars Nellmer som en av dessa faktorer. Framför allt frukt och grönt har fått ett bredare sortiment som tycks gå hem hos konsumenterna. Att flera organisationer, däribland Krav och Naturskyddsföre­ningen, dessutom har lagt mycket­ ­energi på kampanjer tror han kan vara en annan bidra­gande faktor.
– Tillsammans gör det här att vi är optimistiska, det ser ut att vara en stadig trend som gör att det kan bli någon­stans runt 30 procents ökning när året summeras.

Krav hoppas att ­intresset för ekologisk mat ska hålla i sig. Dock finns det ett hot i framgångens spår. Det ökade intresset har lett till att vissa produkter, till exem­pel ägg, har börjat ta slut.
– Vi själva är aktiva på så sätt att vi försöker få fram fler producenter för att möta behovet, säger Lars Nellmer.
Just äggbristen har Krav lyckats stilla. Fler äggproducenter har tillkommit och till hösten kommer det inte längre att råda någon brist på ekologiska ägg.
En av de mest eftertraktade ekologiska varorna just nu är mjölken. Under årets första sex månader ökade Arlas­ försäljning av ekologisk mjölk med 37 procent. De ekologiska mejeriprodukterna står för en tredjedel av marknaden.
– Vi har länge betraktat mjölk som en motor på den ekologiska marknaden, säger Lars Nellmer.
Arla har aktivt arbetat med att sänka prisskillnaden mellan ekologisk mjölk och vanlig mjölk, något som har visat­ sig ge resultat. I dag ligger prisskillnaden på cirka­ två kronor. Detta har i sin tur gjort att allt fler tycks välja­ ekologiska alternativ till ­andra matvaror också.

Det finns flera faktorer som talar för att prisskillnaden mellan ekologisk och vanlig mat kommer att jämnas ut. Lars Nellmer tror att de kampanjer som gjorts kan öka konsumtionen och efter­frågan.
Att producera ekologiska­ varor är dock mer kostsamt, något som kan påverka priset.
– För att det ska bli hållbart på sikt måste böndern­a få ­betalt för det de produ­cerar, så vi får se hur krafterna­ kommer att samverka.
En ökad konsumtion skulle­ kunna leda till sänkta­ priser. Dock måste bön­derna få mer betalt för ekologiska produkter, något som talar­ emot en framtida prisutjämning mellan ekologisk och vanlig mat.

Vad innebär ekologisk mjölk?

För att en vara ska få kallas ekologisk måste den produceras enligt EU:s regler för ekologiska livsmedel.
Krav-märkning ställer högra krav. 80 procent av de ekologiska produkterna på den svenska marknaden är godkända av Krav.
Ekologisk mjölk kommer från kor som får vara ute mer än vanliga mjölkkor. De får med andra ord vara ute längre för att beta, få frisk luft och motion.
Ekologiska kor får foder som är ekologiskt och får dessutom vara tillsammans med sin kalv under det första dygnet.
Ekologiska varor är fria från tillsatser som smakämnen, syntetiska färgämnen och konserveringsmedel. Dock får några få tillsatser användas för att produktens kvalitet ska bestå. Dit räknas till exempel citronsyra och förtjockningsmedel som pektin och fruktkärnmjöl, samt några naturliga aromer.
Naturell fil, mjölk, grädde och yoghurt innehåller inga tillsatser, oavsett om de är ekologiska eller ej.
Källa: Arla, Krav

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!