Allt fler unga exponeras för droger

Narkotika förekommer i alla åldrar och samhällsgrupper i Östergötland. Men en ökad tillgång innebär också att allt fler unga exponeras för det. "Många är 10–12 år när de börjar testa", säger polisen Magnus Skoglund.

"Den ökade tillgången på narkotika innebär att fler och fler yngre exponeras för det tidigare", säger Magnus Skoglund, utredare på grova brott i Linköping.

"Den ökade tillgången på narkotika innebär att fler och fler yngre exponeras för det tidigare", säger Magnus Skoglund, utredare på grova brott i Linköping.

Foto: Matz Glimhed

Östergötland2019-08-10 07:00

Tillgången på narkotika i Östergötland fortsätter att öka. Magnus Skoglund, utredare på grova brott i Linköping, menar att utvecklingen främst beror på två faktorer, som båda bidragit till att det i dag inte finns samma riskmoment i att bli upptäckt. Dels har ett antal domar i Högsta domstolen inneburit sänkta straffvärden för den som blir påkommen med narkotika. Dels har polismyndighetens omorganisation lett till att det inte längre finns speciellt avsatta grupper inom polisen som går efter narkotikan.

– I dag ska alla poliser, i den verksamhet de jobbar med, ha öppna ögon för att narkotika kan vara inblandat i ärendet de har framför sig – och det är bra. Dilemmat blir bara att om alla har ansvar så är det ingen som har ansvar. Och spetsar man till det här med HD-domarna lite, så kan man säga att du kan bära dubbelmängd narkotika i dag men bara riskera att få halva straffet mot förr, säger Magnus Skoglund.

Enligt region Östergötlands narkotikakartläggning från 2018 förekommer droganvändning i länets alla kommuner. Framförallt handlar det om cannabis, amfetamin och bensodiazepiner. I kartläggningen är åldersgruppen 25–39 år vanligast bland de som brukar narkotika. Det yngsta som registrerades var 12 år, den äldsta 70 år.

– Den ökade tillgången på narkotika innebär att fler och fler yngre exponeras för det tidigare. Många är 10–12 år när de börjar testa droger, de som sen kanske blir förstagångsanvändare i statistiken när de väl blivit straffmyndiga.

Enligt Magnus Skoglund är narkotika inte specifikt ett problem i Linköpings utsatta områden, utan ett problem i hela Linköping.

– Vi har tagit lärare, läkare, busschaufförer, studenter och tyvärr till och med någon enstaka polis genom åren. Polisen beslagtar lika mycket narkotika oavsett område. Skillnaden är att det i vissa områden sker mer försäljning på öppen gata, medan man gömmer sig bakom neddragna persienner i andra områden.

Generellt sett är det fler män än kvinnor som missbrukar. Men exakt hur fördelningen ser ut är svårt att fastslå; i och med att narkotika är kriminaliserat finns det ingen exakt statistisk kring vilka som brukar, men det är också så att kvinnor tenderar att leva längre i beroende innan de blir upptäckta.

– Polisen har alltid varit dålig på att fånga upp tjejer i missbruk. En anledning till det är att tjejer som tar droger på helgen eller som är i början av sitt beroende, inte blir utåtagerande på samma sätt som killar blir. Då är det killen som vi ser och som vi griper, och så kan vi missa att det är tjejen som bär på drogerna. Tyvärr är det många tjejer som gått under radarn tills de fallit så djupt att de blivit självmarkerande. Det är en katastrof för individen.

I regel är kvinnor mer utsatta i missbruket än vad män är. Enligt Magnus Skoglund är det inte ovanligt att kvinnor får droger i utbyte mot sina kroppar, men också att de blir utnyttjade att ta hem narkotika från utlandet. För många av dem är även utsatta för våld.

– När män använder droger så triggar det generellt sett ett utåtagerande, medan kvinnor blir introverta. Det gör att män har en tendens att nyttja våldet, det är det maktspel som finns. I ett nyktert tillstånd skulle man kanske aldrig slå någon. Men är man påverkad och vill utnyttja makt över någon, så kan droger hämma normsättandet.

Narkotikakartläggningen

En samverkan mellan regionen, polisen och länsstyrelsen i Östergötland samt länets kommuner.

Syftar till att skapa en bild av hur narkotikaanvändningen i länet ser ut, som underlag för preventivt arbete.

Kartläggningen är bland annat baserad på avidentifierad data om personer som använder narkotika.

För att registreras i kartläggningen ska individens missbruk vara fastställt genom test eller personens egen uppgift.

Källa: Rapporten Narkotikakartläggning i Östergötland 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!