Fler östgötska barn får smuggeluppdrag

Fler östgötska barn och ungdomar än tidigare smugglar och sprider narkotika i Sverige. Det som först kan ses som snabba pengar kan snabbt leda in i grov kriminalitet, menar myndigheter som nu varnar för de riskfyllda uppdragen.

Här hanterar polisen i Motala beslag av narkotika innan det skickas vidare för analys hos NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping. "De här ungdomarna har inte ett konsekvenstänk och ser inte hur illa det kan gå", säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Här hanterar polisen i Motala beslag av narkotika innan det skickas vidare för analys hos NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping. "De här ungdomarna har inte ett konsekvenstänk och ser inte hur illa det kan gå", säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2023-06-04 05:00

– Unga dras in i det för att få snabba pengar, ofta till droger. Från början får man kanske köpa på krita, sen kan det vändas till att man måste hämta ett paket eller en väska för att bli kvitt en skuld, säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Han har god insyn i polisregionens arbete när det kommer till den här typen av ärenden. Och det är inte bara i Linköping och Norrköping som en ökning av minderåriga smugglare märks – problemen är omfattande också på flera mindre orter.

– Det här med att hämta några hekto narkotika nånstans händer hela tiden. Vi träffar ju på ungdomar när det redan har gått snett och då möts vi ofta av de här historierna. Det har blivit fler yngre som begår grova narkotikabrott jämfört med för 10-15 år sen, säger han.

undefined
"Många av de grova våldsbrott vi ser i samhället är en konsekvens av kriget om narkotikamarknaden. Man kanske tycker att man inte har nån del av den, men alla som brukar göder marknaden", säger Motalapolisen Björn Borg.

Den mest utbredda drogen som hanteras av unga är cannabis, men som vi tidigare har berättat så har drogen kristall på kort tid exploderat i Östergötland. Länet är ett av några områden i Sverige där framfarten just nu är särskilt stor.

Av det drar Björn Borg slutsatsen att det finns väletablerade distributionsled för drogen lokalt – aktörer som tar in större partier och sprider vidare.

I mitten av mars genomfördes ett tillslag vid en bostad i Skäggetorp i Linköping. Enligt ett vittne fanns sju polisbilar på plats. Tullverket kan bekräfta för oss att det var en planerad insats, men vill inte gå in på detaljer med hänsyn till förundersökningssekretess.

Nyligen kunde vi också berätta om att Tullverket, tillsammans med regionala insatsstyrkan, slog till mot en lägenhet i Mjölby där en 20-årig kvinna och en 18-årig man greps misstänkta för försök till synnerligen grov narkotikasmuggling. Enligt en källa till Corren hade kvinnan hämtat ut ett paket som upptäckts innehålla 15 kilo kokain. Narkotikan var beslagtagen när kvinnan hämtade paketet, men via spaning kunde båda ertappas med att hantera godset.

I närtid finns också fall där två pojkar hämtat ut 17 kilo cannabis i Motala samt ett liknande i Mjölby som gällde kristall.

undefined
När ett paket packas om efter att illegal narkotika har beslagtagits, försöker man efterlikna originalförsändelsen så mycket som det går. Polis och/eller Tullverket bedriver sen spaning när paketet hämtas ut.

Statistiken talar sitt tydliga språk: Tullverkets beslag av narkotika i regionen har ökat kraftigt under 2022. Störst ökning står drogerna amfetamin, kokain och tramadol för.

Barn och ungdomar används ofta som mottagare på försändelser och inte sällan är uppdragen organiserade. På tre år har antalet ärenden där personer under 18 år som misstänks för smuggling fördubblats. Brotten ökar stort bland barn under 15 år. En del fungerar som kurirer och tvingas eller ombeds transportera en väska över landsgränsen, men merparten av smuggelbrotten bland unga begås genom beställningar på nätet.

undefined
Störst ökning av smuggelbrott bland unga begås via beställningar på nätet. "Men vi ser också en viss frekvens av ökning i resandeflödet - alltså att man kommer med båt eller flyg till Sverige och har med sig illegala varor", säger Lina Andersson på Tullverket.

Björn Borg menar att de flesta utförarna är medvetna om att det handlar om narkotika, men kanske inte exakt vad eller hur mycket.

– Det gör det nog lättare att ställa upp, men ungdomarna har inget konsekvenstänk och ser inte hur illa det kan gå, säger han.

Hur kommer man åt uppdragsgivarna bakom brotten?

– Det är svårt att komma åt det här, fallen kräver stora resurser. Men när vi misstänker något, väntar vi ofta med att slå till tills ett paket levereras vidare så att man ser vart det ska och att det finns uppsåt att hantera narkotikan.

undefined
"Vi vill skicka en signal om vad som händer där ute, både till vårdnadshavare och ungdomar. Vi vill att man ska tänka till och förstå att "det här lilla klicket" på nätet kan leda till nåt mycket större i förlängningen", säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning.

Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning, är oroad över utvecklingen.

– Det här är förmodligen toppen av ett isberg. Vi behöver stoppa det här innan det blir inkörsporten till nåt annat, säger hon.

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som innebär att aktörer i postverksamhet kan bryta sekretessen och lämna uppgifter till polis eller tull vid misstanke om brott. Men Lina Andersson är försiktigt positiv till att förändringen kommer ge någon större effekt.

– Att få hjälp av andra är givetvis aldrig till nackdel, men det är ju ett flöde som vi redan verkar i och har rätt bra koll på.

Tullverket vill utbilda utredare som ska vara inriktade på barnärenden samt ta fram nya rutiner för kontakter med socialtjänst.

Trots insatser kryper brottsligheten ner i åldrarna, varför kommer ni inte åt det bättre?

– Så länge du har möjlighet att klicka hem produkter utan att ålder säkerställs så kommer vi att se det här problemet. Vi behöver ta till andra verktyg för att skapa en medvetenhet – och det är framförallt hos vårdnadshavarna. De måste ha koll på betalkorten och informera barnen om vad som kan hända.

undefined
När narkotika upptäcks i postgången, tar polisen eller Tullverket substansen i beslag. Ibland byts innehållet i paket ut mot något som ska efterlikna det tidigare innehållet och skickas till mottagaren. Med metoden kan inblandade personer ertappas för brott.
Narkotikabeslag

Hela landet
Totalt antal beslag av narkotika: 5378 (2022) och 6298 (2021)

Beslagsområde Öst (Östergötlands är ett av sju län)
Totalt antal beslag av narkotika: 1866 (2022) och 2206 (2021)
Amfetamin 266 kg (2022), 64 kg (2021)
Cannabis/marijuana: 132 kg (2022), 130 kg (2021)
Kokain 529 kg (2022), 5 kg (2021)
Heroin 0,3 kg (2022), 0,05 kg (2021)
Tramadol (tabletter och kapslar) 175 291 st (2022) och 49 031 st (2021)

Fotnot: Kilo avrundat till närmsta heltal. Mer statistik finns på Tullverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!