All psykiatrisk vård samlas i samma centrum

Bättre tillgänglighet och bättre behandlingar. Det är målet när psykiatrivården nu samlas i ett gemensamt psykiatricentrum.

Bjarne Olinder, ny centrumchef, kommer närmast från arbetet som verksamhetschef och överläkare vid BUP-kliniken i Norrköping, han har även jobbat som specialist inom vuxenpsykiatrin i västra länsdelen.

Bjarne Olinder, ny centrumchef, kommer närmast från arbetet som verksamhetschef och överläkare vid BUP-kliniken i Norrköping, han har även jobbat som specialist inom vuxenpsykiatrin i västra länsdelen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-02-11 06:00

Tidigare var den psykiatriska vården för barn, unga och vuxna indelad i tre olika närsjukvårdsområden. Dessutom låg den rättspsykiatriska vården och flyktingmedicinskt centrum, som egentligen är en länsövergripande verksamhet, i den västra länsdelens närsjukvård. Länsdelarna har även organiserat sina kliniker lite olika. Sedan första januari är all kompetens samlad under "ett och samma tak".

Ansvarig chef för psykiatricentrum blir Bjarne Olinder, överläkare som jobbat inom psykiatrin i regionen sedan 90-talet. 

– Det här känns spännande. Än så länge finns mycket på papper så att säga och nu håller vi på att sätta formerna för den nya organisationen.

Ett samlat centrum är något som psykiatriverksamheterna har önskat länge. 

– Det kommer bli lättare att driva utvecklingsfrågor och hämta hem utbildningar och nya behandlingsmetoder. Vi är  världsledande när det gäller forskning inom psykiatrin.

När vi ses befinner han sig utanför BUP:s tillfälliga lokaler i Valla i Linköping. Där huserar verksamheten i väntan på att det nya psykiatrihuset (Tinnerbäckshuset) ska byggas klart på US-området. Där ska den centrala länsdelens vuxen-, barn- och ungdomspsykiatri samlas tillsammans med beroendevården. 

– Tanken är att klinikerna kommer att vara intakta. Vi samlar däremot professionerna så att vi kan stötta varandra och samverka bättre. Kommunen är också en viktig samarbetspartner som jobbar tätt med barn- och ungdomshälsan.

Psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem och en forskningsrapport från 2019 visar att den ökar i Östergötland främst hos unga kvinnor. Med den nya organisationen blir det ett tydligare fokus på olika patientgrupper, exempelvis när det gäller ätstörningar, traumavård, beroendevård och depression, enligt Bjarne Olinder. 

Han tror också att ett samlat psykiatricentrum kan locka medarbetare. Periodvis har det varit tufft att bemanna. Just nu finns det läkare men för få sjuksköterskor. 

– Att få rätt profession som kan vårda våra patienter är viktigt för att få kontinuitet i vården. 

Nästa år slopas vårdvalet i vuxenpsykiatrin och privata aktörer har varnat för att vårdköerna riskerar att växa igen. 

– Det finns fördelar med en ökad tillgänglighet men det ökar också risken för att patienter med långvariga behov får stå tillbaka, vilket jag tycker att de har fått göra. Det vi behöver är långsiktighet i vår ekonomi och vårdplanering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!