Akutpatienter covidtestas – kan skapa längre väntetider

Sedan den 19 januari måste patienter som söker vård på akutmottagningarna i Östergötland invänta provsvar på coronatest innan de flyttas till annan avdelning. Detta riskerar att skapa flaskhalsar i akutflödet.

Att alla akutpatienter nu covidtestas kan ge längre väntetider. "Skulle vi få ett ökat söktryck så kan det absolut bli en flaskhals",  Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken i Linköping.

Att alla akutpatienter nu covidtestas kan ge längre väntetider. "Skulle vi få ett ökat söktryck så kan det absolut bli en flaskhals", Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken i Linköping.

Foto: Annica Hesser, Jeppe Gustafsson

Östergötland2021-01-27 17:30

Numera ska samtliga patienter som söker vård på akutmottagningarna i Östergötland – och som behöver läggas in på vårdavdelning – testas både för pågående och genomgången covid-19-infektion. Förändringen bekräftas av Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken i Linköping. 

– Alla patienter som läggs in via akutkliniken provtas både med pcr och antikroppstest. Det finns en målsättning att alla patienter som ska läggas in ska provtas i alla akuta flöden.

De nya riktlinjerna har tagits fram av särskild sjukvårdsledning på regional och lokal nivå. Målet är att minska smittan på sjukhus men även underlätta tolkningen av provsvar för covid-19, enligt Erik Müssener. Studier visar att virusrester kan hänga i under lång tid.

– Om man får en svag signal från pcr kan man fundera på om det är en pågående infektion eller en tidigare genomgången infektion. Med hjälp av antikroppstest kan man i större utsträckning se att det kan bero på en tidigare infektion. 

Riktlinjerna när det gäller testning av patienter på sjukhus har varierat under pandemin. Under första vågen testades alla patienter som hade symptom. Nu testas alla som läggs in via akuten oavsett vad de söker vård för.

Hur tycker du att det fungerar?

– Någon större belastning är det inte men visst betyder det utifrån de beslut som har tagits att patienter kan behöva vänta tills de har fått sitt provsvar, vilket gör att vi har kvar dem längre på akutmottagningen. 

Använder ni pcr-snabbtesterna som regionen köpt in?

– Ja, de använder vi vilket gör att mediantiden för svarstid är ungefär en timme. Det är det som gör att det är hanterbart. 

Hur kan de nya rutinerna påverka köerna hos er?

– Under hela pandemin har vi haft ett lägre söktryck. Vi ser inte samma nedgång under andra vågen även om vi har färre patienter. Ofta identifierar vi en patient som behöver slutenvård tidigt och provtar vi då patienten så har vi ofta svaret innan allt annat är klart. Däremot kan det via enstaka tillfällen visa sig senare att patienten behöver läggas in och då kanske provet tas sent i förloppet, vilket kan göra att patienten blir kvar hos oss längre än vi hade önskat.

Det kan skapa flaskhalsar med andra ord?

– Skulle vi få ett ökat söktryck så kan det absolut bli en flaskhals, men då har vi mandat att utifrån belastning säga att man får ta upp patienten till avdelning i väntan på provsvar. I akuta fall, om en person behöver intensivvård exempelvis, behöver man självfallet inte invänta provsvar.

Akutkliniken har även ändrat rutinerna för inflödet av patienter, vilket vi tidigare berättat om. Samtidigt som andra vågen slog till så tog man bort den särskilda coronaingång som fanns på akutmottagningen. Det innebär att coronasmittade patienter kan blandas med övriga patienter i väntrummet. Patienterna får först prata genom porttelefon för att sedan tas in i en sluss, få munskydd och handsprit innan de tar kölapp som vanligt. 

– Du får ange om du har symptom talande för pågående infektion, inklusive covid-19. Då flaggas du upp i vårt system för att hämtas tidigt till anpassade lokaler. Mitt intryck är att det fungerar väl och att det ur ett patientsäkerhetsperspektiv är ett bättre och tryggare arbetssätt, sedan finns det sannolikt både medborgare och enstaka medarbetare som fortsatt kan känna oro vilket jag har respekt för. 

Här kan du få vård

Vid symptom på covid-19:

Stanna hemma om du är sjuk. Om du snabbt blir sämre eller får svårt att andas så ta kontakt med din vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagningen. Ring alltid innan.

Vänd dig till 1177 Vårdguiden för rådgivning på nummer 1177. 

På det nationella informationsnumret 113 13 kan du få svar på allmänna frågor om covid-19. 

Det finns även en nationell telefonlinje för allmänna frågor på olika språk. Nummer: 08-123 680 00.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!