Bristen är stor i samtliga blodgrupper.
– Det är allt annat än bra med så här låga lager, säger Ida Norrström, blodsamordnare på Geblod i Östergötland.
Nationellt sett har blodgivningen minskat under coronapandemin, men östgötarna har på det stora hela varit duktiga med att fortsätta ge blod. Bristen beror snarare på att mer blod än vanligt gått åt på länets sjukhus de senaste två månaderna.
– Vi ser en tio procents större blodåtgång jämfört med samma period förra året.
Vad är orsaken?
– Vi vet aldrig exakt vad blodet går till, det är sekretessbelagda uppgifter. En förklaring skulle kunna vara att många av de operationer som sköts upp i våras har genomförts nu istället.
Ida påpekar även att enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation snabbt kan minska blodlagret.
Vad händer om blodet tar slut i länet?
– Vi samarbetar nationellt, och har ett nära samarbete med region Kalmar och Jönköping. Vi får blod av dem när vi har brist.
Regionen är nu oroliga för att inte kunna samla på sig tillräckligt med blod till jul- och nyårshelgerna.
I Östergötland beräknas 1 800 blodpåsar behövas innan jul.
Behövs det mer blod i juletider?
– Nja, det handlar mer om att det är många röda dagar. Få vill lämna blod då och vi har begränsade öppettider. Därför måste vi bygga upp en buffert.
Sedan den 20 november bär personalen på Geblod visir vid blodgivning, efter ett beslut från Region Östergötland. Det är viktigt att blodgivare är friska när de lämnar blod.
Covid-testar ni allt blod innan det ges till patienter?
– Nej, inte generellt. Covid-19 är ingen blodsmitta. Vid förkylning, eller bekräftad covid-19, ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet innan man får lämna blod.
Så man behöver inte som blodgivare vara orolig att omedveten smitta någon med corona?
– Nej.
Pågår det några kartläggningar på blodet som östgötarnas lämnar?
– Ja, just nu testar vi om etablerade givare har antikroppar – man ska alltså inte bli ny blodgivare bara för att man vill ha ett gratis antikroppstest. Stickproverna görs åt Folkhälsomyndigheten för att kartlägga förekomsten av antikroppar i länet.
– Det finns även överläkare i Östergötland som studerar immunologiska rektioner.
Vad betyder det?
– Man undersöker helt enkelt immunförsvaret hos, bland annat, personer som haft bekräftad covid-19.