Länsstyrelsen: För många studenter i limousin

Länsstyrelsen anser årets studentfirande avlöpte i enlighet med covid-19-lagen. Men myndigheten noterar att det förekom limousiner med fler än åtta personer i fordonet.

Östergötland2021-06-15 15:30

Under förra veckan fokuserade länsstyrelsen på studentfiranden. Ett fåtal aktiviteter behövde stävjas, men överlag firade länets studenter i enlighet med lagstiftningen.

Länsstyrelsens tillsynspersonal var ute både dag- och kvällstid på torsdagen och fredagen i förra veckan och rapporterar att skolorna organiserade sina utspring väl. "Trängsel noterades endast vid ett fåtal tillfällen i samband med utspringen", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.  

Enligt länsstyrelsen förekom det dock "limousiner med fler än åtta personer i fordonet samt en festlokal som hade dukat för fest med upp till 30 personer inomhus". 

– Vi gjorde tillsyn på dessa och fick rättning på så vis att festen flyttade ut och limousinerna har fått info om att inte upprepa överträdelsen. Överlag var det lugnt under tillsynsdagarna och vi såg väldigt lite tecken på trängsel, säger Kristoffer Hellberg, chef för enheten för tillsyn enligt covid-19-lagen på länsstyrelsen, i en kommentar. 

Länsstyrelsen har genomfört över 1 000 tillsynsbesök i hela Östergötland sedan covid-19-lagen började gälla. Hos 55 procent av de granskade verksamheterna har någon brist noterats – oftast har det då handlat om fel i dokumentationen.

– 99,8 procent av alla verksamheter som vi har tillsynat har kunnat göra justeringar genom dialog med vår personal och vi har endast behövt utfärda tre förelägganden, säger Kristoffer Hellberg i en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!