Dubbelt så många tester i länet: "Komplicerade månader"

Antalet provtagningar för covid-19 fördubblades i länet under förra veckan. Samtidigt skapar den nya virusvarianten omikron orosmoln.

Britt Åkerlind, regionens smittskyddsläkare, meddelar att antalet provtagningar fördubblats i länet. Samtidigt har den nya virusvarianten omikron fått allt större uppmärksamhet.

Britt Åkerlind, regionens smittskyddsläkare, meddelar att antalet provtagningar fördubblats i länet. Samtidigt har den nya virusvarianten omikron fått allt större uppmärksamhet.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-11-29 14:54

– Jag hoppas inte den kommer hit, säger Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind när vi talar med henne på måndagseftermiddagen. 

Under måndagskvällen rapporterade Folkhälsomyndigheten (FHM) att ett första fall av den uppmärksammade virusvarianten hade bekräftats i Sverige.

– Det pratas mycket om omikron och i eftermiddag ska FHM berätta för oss regioner vad man egentligen vet om den nya virusvarianten. Det man är rädd för är att en variant ska mutera sig för långt från den ursprungliga och att den därför inte ska gå att stoppa med vaccinet, förklarar Åkerlind och fortsätter:

– Man ser att den nya varianten visar på vissa förändringar. Mer vet man egentligen inte just nu. Det arbetet pågår just nu.

undefined
Från 300 till 600, och ibland 900, tester om dagen. Det blev konsekvensen av de återinförda rekommendationerna kring provtagning för covid-19.

Känner du, för länets del, en oro på grund av den nya varianten?

– Jag har haft en form av konstant oro under hela pandemin men jag tänker att vi ännu inte vet tillräckligt mycket om hur den nya varianten beter sig. Det enda jag kan säga är att jag hoppas att det inte inträffar en spridning här.

– Generellt börjar vårt samhälle bli ganska trött på pandemin och det är förståeligt. Det vore inte bra om det hände något som gjorde att utvecklingen gick åt fel håll. Ett sånt läge skulle ställa höga krav på oss alla i samhället, fortsätter Åkerlind.

Från och med förra måndagen, den 22 november, har regionen återigen trappat upp provtagningskapaciteten i länet. Alla östgötar, från sex år och uppåt, som visar symtom på covid-19 ska besöka en provtagningscentral.

undefined
Ungefär hälften av alla som just nu bekräftas smittade av covid-19 har fått två vaccindoser.

– Under veckorna innan rekommendationen hade vi i snitt 300 personer som testade sig varje dag. Nu har den siffran fördubblats och under vissa dagar tredubblats, förklarar Åkerlind och fortsätter:

– Vi ser trots allt inget som pekar på att smittläget i länet försämrats. Det komplicerade är att vi har några månader framför oss med många andra luftvägsinfektioner av olika slag – framförallt influensa.

Hur ska man tänka kring provtagningen?

– Det viktigaste är att man stannar hemma om man känner sig sjuk. Sedan ska man inte använda ett negativt covid-19-test för att friskriva sig från smittspridning. Det finns annat som inte är bra att sprida, svarar Åkerlind.

Nu när julen står för dörren, vad säger du om fysiska sammankomster?

– Hittills har en ökad rörlighet i samhället gått bra men jag tycker generellt att man ska vara försiktig. Den som känner sig det minsta sjuk ska definitivt inte vara med, konstaterar smittskyddsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!