– Vi har generellt en hög smittspridning i hela samhället. Barn och unga är mer drabbade än tidigare, vilket kan ses som att viruset anpassat sig för att kunna infektera barn, som nu är den största ovaccinerade gruppen, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, Region Östergötland.
Barn upp till 11 år har fortfarande inte erbjudits vaccin. I grannlandet Danmark vaccinerar man alla barn från 5 år.
– Det diskuteras även i Sverige, men det finns inget beslut. Däremot börjar vi i dag (måndag) med att vaccinera barn i riskgrupp i åldrarna 5–11 år, men det är en förhållandevis liten grupp.
Kommer det snart ett beslut även för andra?
– Det vet jag inte. Vi får nu information från Folkhälsomyndigheten samtidigt som allmänheten.
Varför är så många nya smittade när färre ska testa sig?
– Skolbarn rekommenderas testning, de är en stor grupp och även vuxna som måste vara fysiskt på jobbet. Sedan brukar det också vara så att det dröjer ett tag innan den här typen av förändringar slår igenom, så vissa som fortfarande testar sig kanske egentligen inte ska göra det.
Ett virus strävar efter att infektera så många som möjligt, hitta de som saknar vaccinskydd och anpassa sig för att infektera personer som redan har antikroppar.
– Så man kan ju säga att viruset är framgångsrikt och då är det positivt att barn och unga oftast inte blir så sjuka av omikronvarianten.
Det sprids nu en ny variant av omikron. Enligt Britt Åkerlind finns det bara några få bekräftade fall i Sverige än så länge.
– Det verkar vara en väldigt liten förändring och även den verkar resultera i en lägre nivå av sjuklighet. Den kommer säkert också finnas överallt snart.
Folkhälsomyndigheten beslutade förra veckan att skolornas huvudmän själva får besluta om att stänga ner eller övergå till distansundervisning.
– Vi har ett pågående bra samarbete med skolorna. Barnen behöver det sociala umgänget i skolan, så man vill helst inte övergå helt till distansundervisning. Vi är glada att det inte blir värre sjukdom av smittan, nästan inga barn blir allvarligt sjuka.
Är det fler skolbarn än vuxna den här vågen?
– Infektionen är spridd i samhället. Vi har inte siffror på den totala sjukligheten och alla är inte heller testade, så det är svårt att säga hur många som är unga. Det beror också på hur stor provtagningsviljan är, och den är generellt sett lägre i yngre åldrar. Därför blir siffrorna inte representativa.
Ska covid-19 fortfarande klassas som en samhällsfarlig sjukdom?
– Det där är en diskussion som pågår. Just nu resonerar Folkhälsomyndigheten att det inte är en sjukdom som är farlig för individen, utan för samhällsfunktionen eftersom den gör många sjuka samtidigt. Förhoppningsvis blir den mildare framöver, men vi vet fortfarande inte vad som kommer härnäst.
På måndagen meddelade Region Östergötland att 79 personer med bekräftad covid-19 vårdas på länets sjukhus, varav 4 inom intensivvården.
Totalt under pandemin har 68 555 fall av smitta konstaterats i länet, det är en ökning med 1 987 fall under det senaste dygnet.
Regionen uppgav på måndagen att ytterligare en smittad person avlidit. Sedan pandemins början har 726 personer avlidit med covid-19 i Östergötland.
Det är nu 182 882 personer som fått tre doser vaccin i länet. Av länets invånare har 44,7 procent i åldrarna 12–17 år och 48 procent av alla över 18 år fått tre doser.