Domareeken
Domareeken kallas den mäktiga ek som står längs med vägen mot Björkhult strax söder om Kisa. Corren skriver om trädet redan 1886:
"Eken torde vara den grövsta träd i sitt slag. I ekens grova stam skulle en person nästan kunna göra sig ett litet boningsrum".
Enligt historien ska en domare på skogspromenad 1828 ha passerat eken när den var i färd att huggas ned. Han lyckades köpa trädet av markägaren för att sedan låta det stå kvar. Och Domareeken stoltserar fortfarande på samma plats. De knotiga grenarna sträcker sig envist upp mot himlen, 200 år senare.
Lagnebrunnaeken
Om man letar efter speciella träd i Boxholm är nog Lagnebrunnaeken den mest omtalade. Eken är både Östergötlands äldsta och största ek. Den är cirka 900 år gammal och har en omkrets på nio meter. Dock har åldern börjat ta ut sin rätt och eken har bland annat blivit av med sin topp. Trots det är den fortfarande ståtlig där den står i sin hage i Lagnebrunna utanför Boxholm. På skylten vid trädet kan man läsa att eken var en liten planta under äldre medeltiden och att den överlevt många kungar och härjningar.
"Östergötlands knasigaste träd"
Inne i centrala Boxholm återfinns lövträdet som 2021 fick titeln "Östergötlands knasigaste träd" av Skogssällskapet. Trädet har en mun som till synes står och tuggar på stängslet till Folkets Park. Överläppen har sedan utmärkelsen blivit en maffig mustasch.
Hedners park med Sveriges grövsta gran
Hedners park i Ydre är en utmärkt plats för den som vill se en rad olika trädsorter på en gång. Här återfinns många av Sveriges trädslag, även flera sydeuropeiska sorter och sällsynta växter. Många av träden är flera hundra år gamla. För den vetgirige finns det skyltar att läsa om såväl träd som småkryp i vattnet. Här finns silvergran som står granne med körsbärsträd. Man kan se oxel, fågelbär, klibbal och flera sorters björk.
Något så märkvärdigt som Sveriges grövsta gran står också här med en omkrets som överstiger 4,9 meter! Samla familjen, ta varandra i hand och se om ni tillsammans kan krama runt det mäktiga trädet. Här finns även en sagostig för de mindre barnen.
Parken anlades redan på tidigt 1600-tal. Men det vi ser idag är förmodligen mest spår från 1800-talet. Då kom Anders Hedner från Vimmerby till Asby för att bli kyrkoherde här. Den dåvarande parken var inte tillräcklig för kyrkoherden, som lade ner mycket arbete på att plantera fruktträd och vanliga träd. Han såg även till att det bland annat anlades en ö och bersåer.
Kvilleken
Om man ändå är i Ydre så är det inte långt till ett annat gammalt träd. Kvilleken. Endast 45 minuters bilfärd från Hedners park, står den ek som är landets enda tusenårsek samt den grövsta eken med sina 13 meter i omkrets, mätt i brösthöjd. Den är väl värd ett besök även om man får åka fyra kilometer utanför Östergötland för att komma till den. Den står i Rumskulla socken i Södra Vi som ligger i riktning mot Vimmerby från Ydre sett.
Skiteka
Alldeles intill korsningen vid Bysjön i Åtvidaberg ligger "Skiteka" som den kallas i folkmun. Den har fått sitt namn utifrån att den förr i tiden var en naturlig rastplats för folk som åkte längs vägen från Adelsnäs och Kisa in mot Åtvidaberg. Idag passerar en cykelbana den magnifika eken. Intill trädet har kommunen ordnat med en uppskattad grillplats med utsikt över Bysjön och det intilliggande grönområdet där leksugna barn kan leka.