Ellen Aguirre är ordförande i Region Östergötlands pensionärsråd, en mötesplats för pensionärsorganisationer och politiker.
Hon bekräftar bilden av ensamhet som en engagerande fråga.
– Alla större organisationer adresserar det här problemet. Det är en av de stora frågorna för medlemmarna och alla driver verksamhet för att minska ensamheten.
Hon lyfter fram goda exempel som PRO:s sommarkollo och kommunala träffpunkter. Så kallade livsberättargrupper kan erbjuda värdefulla möjligheter till social kontakt.
En fråga är vilka insatser som kan göras från politiskt håll.
– Det är inte så lätt att hitta enkla politiska lösningar för att råda bot på att människor känner sig ensamma, säger Ellen Aguirre.
Sambandet mellan socioekonomi och hälsa är tydligt på en rad områden, framkommer i Region Östergötlands rapport ”Har hälsan blivit bättre?”.
Det bör de politiska insatserna ta fasta på, menar Ellen Aguirre.
– Om man på allvar vill göra något åt detta räcker det inte att titta på lokala lösningar utan man måste titta på systemnivå. Behovet av ökade pensioner kommer upp i alla samtal. Man blir hämmad av dålig ekonomi. Det gäller lika väl för ensamma mammor som för äldre. Att oroa sig för ekonomin är dåligt för hälsan.
Många bor också långt ifrån sina äldre anhöriga, vilket hänger ihop med ökade krav på arbetsmarknaden, resonerar Ellen Aguirre.
– Man måste titta på hela samhället. Den mellanmänskliga värmen är superviktig, men svår att administrera fram.