Advokaten: "Det finns inga ord för hur offren har mått"

Våldtäktsmannens offer närmast bröt ihop av lättnad när domen mot honom kom på fredagen, beskriver deras målsägandebiträde advokat Ulrika Wangle.

Advokat Ulrika Wangle har företrätt de sju brottsoffren i våldtäktshärvan och är imponerad av deras mod att medverka i utredningen.

Advokat Ulrika Wangle har företrätt de sju brottsoffren i våldtäktshärvan och är imponerad av deras mod att medverka i utredningen.

Foto: Advokat Orrenius/Cederberg

Östergötland2021-07-23 14:16

– Det finns egentligen inga ord för hur de har mått eller hur det här har varit för dem. Det här kommer att vara ett ärr för dem resten av livet, det läker inte för att det kommer en dom. Men de känner en mycket stor lättnad nu, säger Ulrika Wangle.

Wangle har varit målsägandebiträde för brottsoffren sen de första polisförhören 2019 då härvan av 29-åringens våldtäkter, grova hot och utpressning började nystas upp. Hon konstaterar att utomstående kan se det omöjligt hur 29-åringen kunnat skaffa sig sådan makt över sina offer och utsätta dem för omfattande övergrepp, men då hon lärt känna brottsoffren under ärendets gång förstår hon deras utsatta situation.

Tjejerna och kvinnorna, som haft olika sorters relation med 29-åringen, har intellektuella funktionsnedsättningar och har inte kunnat avslöja eller värja sig mot hans lögner och övergrepp.

– Redan från första förhören så oroade sig brottsoffer över att de inte skulle bli trodda i en domstol. Men jag har inte tvekat. Deras berättelser har varit klara och tydliga, säger Ulrika Wangle.

Den nu dömda 29-åringen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning men visade sig inte lida av allvarlig psykisk störning. Ulrika Wangle förväntade sig inte heller det.

– För att kunna utföra de här gärningarna och lura sina offer så här så måste man vara strategisk, säger hon.

Den 29-årige mannen drev femton olika konton på sociala medier. Via de olika profilerna hotade han sina offer så att de skickade bilder och filmer till honom och träffade honom och då våldtog han dem på olika sätt. Upprepade gånger lurade han dem att ”personerna” som de chattade med skulle se ut som han själv men inte vara han, så att brottsoffren blev förvirrade. Han lurade dem att tro att profilerna var kriminella och att offren skulle skadas eller dödas om de inte gjorde som de blev tillsagda, och att polisen aldrig skulle tro på kvinnorna eftersom polisen var mutad och stod på de kriminellas sida.

Flera av brottsoffren har mått mycket dåligt av övergreppen och haft självmordstankar. 

– Det är ett otroligt stort mod hos dem att kunnat genomföra en rättegång. De har börjat inse att de inte har någon skuld alls i det här. Nu är de väldigt lättade och känner att de kan börja leva lite, när de kan vara säkra på att övergreppen inte fortsätter, säger Ulrika Wangle.

Vi har sökt 29-åringens försvarsadvokat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!