Aborträtten i världen under ständig press

I Sverige har vi haft fri abort i snart 50 år, men i 26 av världens länder är abort helt förbjuden, oavsett om graviditeten beror på incest, våldtäkt eller att kvinnans liv är i fara. Nyligen rev Högsta domstolen upp aborträtten i USA.

Efter att aborträtten rivits upp i USA har protesterna varit massiva och oron stor för att även abortmotståndare i andra länder ska få luft under vingarna.

Efter att aborträtten rivits upp i USA har protesterna varit massiva och oron stor för att även abortmotståndare i andra länder ska få luft under vingarna.

Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Östergötland2022-07-31 05:00

I 49 år hade amerikanska kvinnor en grundlagsskyddad rätt till fri abort, nu har ett flertal delstater redan börjat tillämpa strängare abortförbud och i exempelvis Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana och Missouri är abort numera helt förbjudet. I Texas gäller en så kallad "hjärtslags-lag", vilken förbjuder abort efter att det är möjligt att upptäcka embryots hjärtslag. Detta sker omkring vecka sex, det vill säga ofta innan en kvinna vet om att hon är gravid.

Enligt WHO, World Health Organiszation leder abortförbud inte till att färre kvinnor gör abort, utan till att aborter görs osäkert och illegalt. Enligt organisationen genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter årligen, vilket motsvarar 48 procent av samtliga aborter. Varje år dör runt 50 000 kvinnor efter ingreppen.

Den svenska abortlagen är från 1975 och ger alla livmoderbärare rätt till fri abort till och med den 18:e graviditetsveckan. Abort efter vecka 18 är enbart tillåtet om det finns ”synnerliga skäl” och den vanligaste anledningen är att man upptäckt fosterskador.

Abort är inte tillåtet om fostret bedöms kunna överleva utanför kvinnans kropp, om inte graviditeten hotar kvinnans liv. Då klassas det som ”avbrytande av havandeskap” och man försöker att rädda barnet om det är möjligt. 

I dagsläget säger sig samtliga politiska partier i Sverige stå bakom aborträtten.

Källor: WHO, FN, Amnesty, RFSU, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!