9 frågor att ha koll på inför regionfullmäktige

Tisdagen 20 april är det dags för årets andra regionfullmäktige. Här listar vi en del av de ärenden, frågor och förslag som kommer att beslutas och diskuteras.

En extra coronaersättning på 15 000 kronor till vårdpersonalen är ett av de politiskta förslagen som tas upp i regionfullmäktige, men hittills har det fått nobben av de styrande partierna i Region Östergötland.

En extra coronaersättning på 15 000 kronor till vårdpersonalen är ett av de politiskta förslagen som tas upp i regionfullmäktige, men hittills har det fått nobben av de styrande partierna i Region Östergötland.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Östergötland2021-04-19 07:30

För de 101 ledamöterna, som deltar digitalt, handlar det om att både se tillbaka på pandemiåret och blicka framåt. Bland annat ska årsredovisningen för Region Östergötland fastställas. Det lär också bli diskussion om inställd vård och om hur smittspridningen av covid-19 ska hejdas. Några ärenden handlar också om sådant vi tidigare rapporterat om, däribland förändringar i psykiatrin.

Året som gått - årsredovisningen: Trots ett år som har fått sjukvården att gå på knäna så visar Region Östergötlands årsredovisning en bättre ekonomi än man budgeterat med. Resultatet uppgick till 1 048 miljoner kronor, vilket är 897 miljoner kronor högre än det budgeterade resultatet på 151 miljoner kronor. Främsta förklaringen är den inställda vården. Extra statsbidrag, skattehöjning och lägre pensionskostnader har också bidragit. Delar av överskottet ska användas till att beta av vårdskulden. 

Coronaersättning till personalen: V har förslagit att en del av regionens överskott ska gå till en engångsutbetalning på 15 000 kronor till vårdpersonalen. De styrande partierna sa nej till V:s förslag på det senaste sammanträdet i regionstyrelsen. Frågan avgörs slutligen vid regionfullmäktiges möte.

undefined
Den stora smittspridningen i Östergötland blir ett ämne på regionfullmäktige 20 april.

Konsekvenserna för vården av den snabba smittspridningen: M kräver svar från den styrande koalitionen (S+L+MP+C) om man ska vidta flera åtgärder för att hejda smittspridningen och vill veta hur personalen har påverkats av pandemin. Hur många har själva behövt vård respektive långtidssjuka? 

Om gräddfiler i vården: Personer med privata sjukförsäkringar kan gå före patienter med större behov, enligt V som nu vill att regionen tar ansvar för att förhindra detta. Förslaget är att skärpa kraven i upphandlingar så att vård som finansieras med skattepengar inte får blandas med privat finansiering. Koalitionen har gjort några stickprov och är inte oroliga för detta.

Effekterna av slopat vårdval i psykiatrin: Drygt 4 000 patienter inom den vuxna öppenvårdspsykiatrin ska slussas över till regionen som redan nu har en pressad verksamhet. Oppositionen, M och KD, vill veta hur regionen ska klara att ta hand om alla patienter. Och även hur man ska välja ut patienter från Psykiatripartners som ska slussa över 600 av sina patienter. 

undefined
Tinnerbäckshuset i Linköping, även kallat nya psykiatrihuset, ska samla all psykiatrisk vård under samma tak.

Egenremisser i psykiatrin: SD vill veta hur många egenremisser som Region Östergötland hade under 2020 och hur många som avvisades. Partiet undrar även om någon uppföljning görs och hur man jobbar med utbildning om psykisk ohälsa för personal på vårdcentralerna.

Revisorernas revisionsrapporter: Fyra ligger på bordet. En av dem handlar om insatser mot psykisk ohälsa bland barn och unga. En fråga som ställts är om huvudmännen klarar att upptäcka tecken på suicidrisk. En annan rapport avser regionernas arbete med 1177. Den visar bland annat att östgötarna får olika tillgång på e-tjänster via 1177 beroende på vilken vårdcentral de tillhör. 

Kvinnosjukdomar måste tas på allvar: M vill veta hur koalitionen arbetar för att öka kunskapen kring kvinnosjukdomar som endometrios, myom, vestibulit och vulvodyni. 

Skenande kostnader för hyrpersonal: Östergötlands trend avviker från många andra regioner som lyckats minska sina kostnader för hyrpersonal. V vill veta om ansvarigt regionråd ser en koppling mellan regionens behov av hyrpersonal och regionens lönenivåer respektive arbetsmiljö för den egna personalen. 

Mer om regionfullmäktige

Regionfullmäktige har 101 ledamöter som väljs vart fjärde år. De partier som styr i Regionen Östergötland och som utgör koalitionen är Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centern. 

Fullmäktiges handlingar läggs ut till allmänheten inför sammanträde. De kan även läsas i efterhand liksom beslut och protokoll. Det går också att se sammanträdena via Region Östergötlands hemsida eller Youtubekanal.

Fullmäktige sammanträder fem gånger per år. Sedan 24 november sker mötena helt digitalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!