899 nya platser till Linköpings universitet

9 700 nya högskoleplatser. 899 av dem till Linköpings universitet. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition.

Enligt regerings förslag får Linköpings universitet möjlighet att ta emot ytterligare 899 helårsstudenter.

Enligt regerings förslag får Linköpings universitet möjlighet att ta emot ytterligare 899 helårsstudenter.

Foto: Johan Rödin

Östergötland2020-09-21 16:59

På måndagen presenterade regeringen nya satsningar på elva miljarder kronor på a-kassan, fler utbildningsplatser och jobbförmedling i budgetpropositionen.

Enligt förslaget får Linköpings universitet, LiU, anslag för ytterligare 899 helårsstudenter.

– Det handlar om platser för blivande lärare, sjuksköterskor, läkare, ingenjörer, den typen av yrken som vi kommer att behöva många av framöver. Det är extra roligt för mig som före detta ordförande i Linköpings universitet att presentera det här, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Det finns en debatt om att lärosäten tar in och examinerar studenter trots att de har för låga kunskaper, eftersom lärosätena får anslag efter hur många som examineras. Är det värt pengarna att satsa på 900 nya utbildningsplatser?

– Jag är övertygad om att det är välinvesterade pengar. Det ligger ett stort ansvar på universiteten att se till att man har bra metoder för en rättvis och högkvalitativ examinering. Det universitet som inte klarar den uppgiften riskerar ju att bli av med sin examineringsrätt, säger Anna Ekström.

Enligt Margareta Bachrack Lindström, prorektor på LiU, ökade både söktrycket och antalet antagna redan till höstens intagning.

– Vi hade nio procent fler antagna nu i höst. Och det är naturligtvis jätteroligt att kunna fortsätta satsa nu när det verkligen behövs. Samtidigt tar det tid att skapa nya platser. En utmaning som vi delar med andra lärosäten är att vi kan komma att behöva rekrytera nya lärare, säger Bachrack Lindström.

LiU kommer, enligt förslaget, att erbjuda fler basårsplatser, det vill säga behörighetsgivande utbildningar, Livslångt lärande (kortare kurser avsedda för de som vill ställa om i yrkeslivet) men också utökat antal platser på avancerade utbildningar som speciallärare och specialistsjuksköterskor.

LiU tittar nu på om det är möjligt att ta in fler på vissa utbildningar redan till våren, som exempelvis kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare i gymnasiet.

Satsningarna kommer att märkas både vid Campus Linköping och Campus Norrköping men hur de nya platserna fördelas är inte klart. Det är inte ens säkert att alla kommer att fyllas.

–Vi ska satsa där det går att satsa för att få bra kvalitet. Att skapa de här nya platserna – och de är väldigt många – måste göras utifrån den lärarkompetens och de lokaler vi har, säger Margareta Bachrack Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!