8 av 13 saknar nattomsorg

Skillnaderna är stora för föräldrar som jobbar skift eller nätter i Östergötland. Mindre än hälften av kommunerna erbjuder nattomsorg på förskolan.

Foto: Karin Hertz

Östergötland2016-06-24 21:17

Upp till en handfull barn sov på förskolan Vårstorp i Finspång varje natt när tolv miljoner kronor skulle sparas i förskoleverksamheten under två år. Nattomsorgen var inte renodlad för förskolebarn utan användes även för skolbarn och barn i LSS-verksamhet (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

– Hälften av de inskrivna var skolbarn. Förskolan bar därmed kostnader som egentligen inte var förskolekostnader, säger Yvonne Larsen, utbildningsstrateg i Finspångs kommun.

Kommuner har ingen skyldighet att erbjuda förskola under kvällar, nätter, veckoslut eller under större helger, det har slagits fast i två domar i Regeringsrätten. Kommunen ska däremot sträva efter att erbjuda omsorg på obekväm arbetstid.

– Det är klart att det fick konsekvenser när det lades ner. Barnen som omfattades av LSS fick andra lösningar genom den verksamheten och för de andra barnen fick deras familjer hitta egna lösningar, säger Yvonne Larsen.

Nu tittar kommunen på hur förskolan i Finspång ska kunna erbjuda en nattomsorg igen, och hur den skulle kunna se ut.

– Vi ser att det finns en efterfrågan. Anledningen till att det lades ner 2013 var för att organisationsformen inte var så lyckad. Många av de med särskilda behov har svårt att veta exakt när dessa skulle uppstå, och därför satt vi med väldigt mycket personal. Det blev dyrt och ineffektivt, säger Stefan Carlsson (V), utbildningsråd i Finspång.

"Föräldrar måste kunna jobba"

Vadstena kommun hänvisar till att det inte finns några politiska beslut om nattomsorg och Åtvidabergs kommun påpekar att det inte är en lagstadgag verksamhet.

– Vi har tagit beslutet att inte ha nattomsorg, om det finns något behov kan jag inte säga. Det har funnits lösningar med dagvården och vi startade en nattverksamhet för många år sedan som var svår att få ihop. Så vi tog beslutet att lägga ner, säger Lena Karlsson Bergholtz, förskolechef i Åtvidaberg.

I Östergötlands län är det kommunerna Söderköping, Mjölby, Norrköping, Linköping och Motala som erbjuder nattomsorg i förskolan. I Mjölby är i dag 13 barn inskrivna och en eller två platser utnyttjas varje natt. Nattomsorgen startades för fyra år sedan och gäller barn upp till 12 år.

– Det är ju en dyr kostnad per utnyttjad timme, men föräldrar måste kunna jobba, säger Kerstin Massawe, utbildningsstrateg i Mjölby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!