50 lärare har JO-anmält Skolverket

50 lärare har JO-anmält Skolverket för långsam handläggning av lärarlegitimationer, bara i år.
"Jag känner mig omyndigförklarad och fråntagen mitt yrke", skriver en lärare från Norrköping i sin anmälan.

Foto:

Östergötland2015-08-15 15:03

Kravet på lärarlegitimationer infördes från den 1 juli år, efter att ha skjutits upp vid flera tillfällen.

Den som inte har legitimation kan, med vissa undantag, inte få en tillsvidareanställning och får inte sätta betyg.

Skolverket ska meddela beslut i legitimationsärenden senast efter fyra månader. Men många har fått vänta mer än ett år, vilket innebär att de gått miste om anställningar, missat karriärmöjligheter och i praktiken fråntagits rätten att utöva ett yrke de kanske haft i många år.

Läraren från Norrköping hade väntat på sin legitimation i ett år när han skrev sin anmälan.

"Jag känner mig som ett brottsoffer, tidigare kändes det mer som ett slags yrkesmässig trafikolycka när min lärarlegitimation förvägrades mig", skriver han.

En lärare i Linköping som arbetat i yrket sedan 1975 hade väntat på sin legitimation i 15 månader. Han anser att eftersom Skolverket på grund av sin försumlighet i princip belägger den enskilde med yrkesförbud borde skadestånd för förlorad inkomst betalas ut av myndigheten tills handlingen färdigställts.

En lärare i Åtvidaberg hade väntat på sin legitimation i ett år. Han påpekar i sin anmälan att det är anmärkningsvärt att man sätter hinder för människor att fylla luckorna på arbetsmarknaden i ett läge när behovet av lärare i landet är så stort.

JO har även tidigare fått in många anmälningar om Skolverkets långsamma handläggning av lärarlegitimationer. Under 2014 handlade det om ett 20-tal och dessförinnan om ytterligare ett trettiotal anmälningar.

Ingen av de nya anmälningarna från 2015 kommer dock att utredas. I stället hänvisar JO till ett tidigare beslut från januari i år.

I det beslutet konstaterar JO att reformen har varit ett misslyckande i det avseendet att de långa väntetiderna på legitimationer har inneburit att många lärare kommit i kläm.

"Frågan om vem eller vilka som kan lastas för de felbedömningar som uppenbarligen har gjorts under beredningen av reformen undandrar sig dock JO:s bedömning", skriver man i beslutet.

JO konstaterar också att problemet med långa handläggningstider lär bestå under lång tid framöver.

"I praktiken innebär det att enskilda lärare riskerar att gå miste om såväl anställningar som möjligheten att göra karriär, vilket givetvis är bekymmersamt", skriver JO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om