Nästan nio liter ren alkohol, eller drygt 20 liter starksprit, per år dricker den genomsnittlige östgöten. Det visar en studie om alkoholens konsekvenser som gjorts på uppdrag av Systembolaget.
– Detta är den första studien i sitt slag. Det är första gången någon har räknat på alkoholens kostnader och nyttor per region. Vi hoppas att det här kan leda till ny kunskap och ökad förståelse, säger Malin Sandquist, avdelningsdirektör för bolag och samhälle på Systembolaget.
I studien ser man att östgötarna ligger på en sjätteplats jämfört med landets 21 län. I genomsnitt dricker svensken lite över nio liter ren alkohol per person. Toppar listan gör stockholmarna som ligger ett nubbeglas under tio liter ren alkohol per år. En liter mer än östgötarna.
Östergötland toppar statistiken över vårdkostnad för alkoholrelaterad vård och behandling. Samtidigt ligger länet bra till när det gäller "produktionsbortfall". Den största kostnaden där är att människor dör en för tidig död.
– Det är väldigt intressant att kostnaderna för vård och behandling ligger högre, medan andra delar som rör brottslighet, livskvalitet och produktionsbortfall ligger lägre. Vi hoppas ju att man blir intresserad av det här från regionerna och analyserar orsakssamband, säger Malin Sandquist.
En faktor som driver upp kostnaderna är andelen av de som dricker och som har en "intensivkonsumtion".
– Det finns ett samband mellan intensivkonsumtion och kostnader per capita. Det förklarar inte allt, men framförallt ser vi att de som har låga kostnader också har låga nivåer av intensivkonsumtion, berättar Malin Sandquist.
Systembolaget verkar få fortsätta balansgången mellan att ge bra service utan att få oss att dricka mer.
– Om man ska titta på den totala slutsatsen av hela studien så är det ändå så att det finns ett samband mellan konsumtionen och kostnaderna. Det kan man se, men det är också andra faktorer som är avgörande.
Så här fördelar sig kostnaderna för alkoholkonsumtionen i Östergötland:
Vård och behandling: 698 miljoner kronor
Produktionsbortfall: 1 427 miljoner kronor
Brottslighet: 298 miljoner kronor
Försämrad livskvalitet: 1 918 miljoner kronor
Totala kostnader: 4 341 miljoner kronor
Alkoholens baksidor kostar samhället cirka 100 miljarder kronor varje år. Skatteintäkten från alkoholskatten ligger på cirka 15 miljarder om året.