På tisdagen kom beskedet att Region Östergötland är en av åtta regioner/kommuner som har beviljats att ta del av totalt 8,4 miljoner kronor som ska gå till internationella samarbetsprojekt som stärker den lokala demokratiutvecklingen inom en rad olika områden.
De 2,5 miljonerna kommer gå till regionens samarbetsprojekt ”Developing cancer health care through institutional collaboration” som bedrivs tillsammans med Uasin Gishu-regionen i Kenya. Projektet löper över tre år och leds av Internationella medicinska programmet (IMP) vid katastrofmedicinskt Centrum i Region Östergötland.
– Vi vill kunna lära av varandra och se vad som fungerar och inte fungerar så bra, säger Peter Berggren, forskningskoordinator för IMP.
Samarbetet har förberetts genom ett förstudieprojekt som vi tidigare har berättat om. I projektet vill man bland annat jämföra och titta på hur vårdflöden kan bli mer effektiva ur ett patientperspektiv.
– Vi vill också se hur vården följs upp, i vilket skede man kan ge besked om vilka behandlingar som är rimliga och även följa upp patienterna, berättar Peter Berggren. Vi kan lära oss av dem och de av oss. Vi har bra koll på patientjournaler och har bra struktur på hur processen ska fungera för olika cancertyper för olika patienter.
Den svenska sjukvården kan få inblick i hur man hanterar språksvårigheter, inte minst för att det finns ett 40-tal olika språk i Kenya, liksom att ge vård med begränsade resurser, till exempel när det inte finns tillgång på medicinsk utrustning.
– Det skiljer sig också i hur man bemöter patienter. Det som är tydligt är också att handskas med diagnoser som är ovanliga här i Sverige. I vissa fall kan även sjukdomsprocessen gått längre än vi är vana vid här.
Region Östergötland har sedan 2012 ett etablerat samarbete med Kenya inom flera sjukvårdsområden, däribland förlossningsvård och neonatalvård.
Projektet görs inom ramen för samarbetsformen kommunala partnerskap som handlar om utvecklingssamarbeten mellan svenska kommuner och regioner och motsvarande instanser i låg- och medelinkomstländer. Projektet ska även bidra till de globala målen som satts upp genom FN:s Agenda 2030.
Pengarna – demokratimiljonerna – delas ut av den Sida-finansierade organisationen Internationellt Centrum för lokal demokrati, ICLD.