– Vi brukar dela in åren i getingsomrar och icke getingsomrar, vilket ofta följer cykler om två år. Uppdelningen görs utifrån antalet samtal vi får angående getingproblem, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.
Exakt varför getingarna följer mönstret om två år är inte helt klarlagt. Det är en komplicerad fråga.
– Dels beror det på väder och vind, insekter tycker om sådant väder som vi människor gillar, men även getingarnas inre biologi spelar in.
Även om cyklernas orsak inte är helt tydlig så är mönstret det.
I Sverige var det getingsomrar både 2014 och 2016 – 2016 var det dessutom en rekordsommar. Då utfördes 75 000 utryckningar över hela Sverige.
Och nu verkar det vara dags igen. I Östergötland gjorde Anticimex fler utryckningar under maj och juni i år än under samma period 2016. I juli har utryckningarna gått ned lite och man har inte nått upp till siffrorna från rekordåret.
Thomas Persson Vinnersten tipsar om att man i första hand utvärderar vad man själv kan göra med getingproblemet. Störs man inte av getingarna är det bättre att låta dem vara.
– Alternativet är att vi kommer dit och tar bort getingboet. Men getingar är ju nyttodjur, så det bästa är om man kan undvika det, säger han.
Enligt honom är det svårt att svara på varför getingarna inte kommit igång ordentligt under juli i Östergötland. Möjligtvis tog den ovanligt ihållande värmen i maj och juni knäcken på många av dem.
– Förhoppningsvis kan det då bli lite lugnare i Östergötland, men tyvärr tror jag att vi kommer få se ännu en topp.