Snön är här – och här är de farligaste vägarna

Jul- och nyårshelgerna är vanligtvis hårt olycksdrabbade när många ger sig ut i trafiken – och i år gör ett kraftigt snöfall situationen på vägarna än svårare. SMHI har gått ut med vädervarningar.

I år blir det besvärligt väglag i jultrafiken, som väntas gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

I år blir det besvärligt väglag i jultrafiken, som väntas gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Östergötland2023-12-21 12:45

Snön började vräka ner över länet på torsdagseftermiddagen, och sedan har det bara fortsatt. Det är dessutom rejält blåsigt med frisk nordvind.

I hela Östergötland varnar SMHI just för vind i kombination med snöfall på fredagen. 

"Snöfall som kan vara ymnigt i kombination med frisk och byig nordlig vind", uppger man på sin hemsida.

Varningen gäller till klockan 16. Totalt under fredagsdygnet räknar SMHI med cirka 10-15 cm snö, lokalt till och med 20 cm.

Vädersituationen orsakar moddiga och hala vägar och innebär stora trafikproblem på många håll. Den som reser bör räkna med köer, varnar Trafikverket.

– Man bör vara beredd på att kanske stå ett par timmar i kö vid en olycka, eller ett par olyckor. Det behöver inte vara allvarligt, men har man otur kan det bli flera avbrott, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

På SMHI ger man rådet att de som kan vänta med resan till lördagen bör göra det då snöfallet avtar under natten till lördagen.

– Det kommer vara betydligt lugnare i morgon, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Det är inte bara halt på vägarna, utan även trångt. Eftersom julafton i år är på en söndag väntas trafiken visserligen spridas ut över ett par dagar, men räkna ändå med trängsel.

– Många har tagit fredagen ledigt och kan resa då, så fredagen och lördagen blir mest intensiva, säger Beisi Sundin, kommunikatör på Trafikverket.

I fjol inträffade över 3 000 vägtrafikolyckor i Sverige under perioden 20/12–12/1, enligt Transportstyrelsens statistik över polis- och sjukvårdsrapporterade skadade. 227 av dem var i Östergötland.

Listan över de 30 vägarna i landet där flest olyckor inträffar i jultrafiken toppas av E4 (Malmö–Sundsvall). Övriga vägar genom länet på listan är E22 (7:e plats), väg 56 (11:e plats) och väg 23/34 (15:e plats).

De stora vägarna har mest trafik och det är där flest olyckor inträffar, ändå är de säkrast. Underhållet är mer frekvent och där sker i princip inga mötesolyckor, som ofta ger allvarliga följder.

undefined
I år blir det besvärligt väglag i jultrafiken, som väntas gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

På Trafikverket har man försökt förbereda sig så gott det går på situationen som väntar.

– Ser vi att det blir snö och halka, sådant som drabbar vägarna, höjs beredskapen, säger Beisi Sundin och fortsätter:

– Men just kombinationen snöfall och vind är väldigt besvärlig. Det blir dålig sikt och vi får svårt att hinna ploga alla vägar.

Hon uppmanar alla trafikanter att ta det lugnt, anpassa hastigheten och hålla avståndet, och önskar att de som ska ut på vägarna söker information om väderläget.

Även förberedelserna är viktiga; att vara utvilad och ha bilen vinterutrustad med snöborste, isskrapa och startkablar och reflexväst.

– Det är vinter och kallt ute, så skulle man få stopp på bilen är det också bra att ha något att äta och dricka, extra kläder, ficklampa och batteri till telefonen, framför allt om man ska åka långt, säger Beisi Sundin.

För den som ger sig ut i tågtrafiken ser lördagen den 23 december ut att bli den stora resdagen.

– Det kan ske väderomslag som orsakar störningar i trafiken, så har man en tid att passa kanske man ska åka lite tidigare än man egentligen hade behövt, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till DN.

Han rekommenderar samtidigt att man inte har med sig för mycket bagage.

Även flygresorna ökar inför julhelgen.

– Vi förväntar oss ett omfattande resande under julhelgen som ju är en av de största resehelgerna. Vårt generella råd är att man ska komma till flygplatsen när incheckningen och bagageinlämningen öppnar, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till DN.

Han tipsar också om att checka in digitalt hemifrån och att vara så förberedd man kan inför säkerhetskontrollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!