Förra mandatperioden fanns 15 riksdagsledamöter från Östergötland på det som kallas östgötabänken, ledamöterna sitter tillsammans i riksdagen oberoende av vilket parti de tillhör. Systemet är konstruerat så för att alla medborgare ska känna att även deras stad eller län får en röst i riksdagen. Det finns också tillfällen när geografiskt ursprung blir viktigare än partitillhörighet – det brukar då ofta handla om krav på nya vägar eller järnvägar.
Att det blir 16 ledamöter från Östergötland istället för 15 beror alltså både på valresultat och geografi.
En stor skillnad efter detta val är att Sverigedemokraterna faktiskt har riksdagsledamöter från Östergötland, förra mandatperioden fick östgötarna nöja sig med Runar Filper och Cassandra Sundin – ingen av dem bor i Östergötland.
Nu har Jonas Andersson, kommunpolitiker i Linköping valts in. Dessutom har Markus Wiechel fått plats på östgötabänken, han bor numera i Stockholm, men har sitt ursprung i Linköping och har bott många år i Norrköping.
Den tredje riksdagsledamoten bryter mönstret. Jörgen Grubb är skåning och bor i Malmö – å andra sidan har Norrköpingsbon Clara Aranda fått en plats i riksdagen, men då i valkrets Skåne län södra.
Jörgen Grubb tycker inte att den enskilde riksdagsledamotens hemort spelar så stor roll för medborgarnas möjlighet till inflytande.
– Det mesta vi sysslar med i riksdagen gäller ju hela landet, sen kan man visserligen ta upp enskilda frågor. Men vi pratar ju allihop med varandra, vi är ju drygt 60 personer i riksdagsgruppen. Jag har inte funderat jättemycket på detta, säger han.
Det är endast Sverigedemokraterna som får ett förändrat antal mandat i Östergötland, övriga partier behåller samma antal.
De fem socialdemokraterna är samtliga redan inkörda. Johan Andersson, Motala, Teresa Carvalho, Norrköping, Johan Löfstrand, Linköping, Eva Lindh, Linköping och Mattias Ottosson, Norrköping har alla riksdagserfarenhet.
Den enda förändringen är att Eva Lindh blir ordinarie eftersom Anna-Lena Sörenson valt att kliva av.
– Jag bestämde mig tidigt i våras för att inte kandidera. Jag fyller 65 år i februari och har varit heltidspolitiker i 16 år så jag tänkte hinna med lite annat också. Jag hoppas på en plats i kommunfullmäktige i Mjölby och det ser ut som om det går vägen, förklarar hon.
Eva Lindh har tidigare varit vikarie både för Johan Löfstrand och Teresa Carvalho när de var föräldralediga.
För Moderaternablir det ett nytt namn och föryngring. John Weinerhall, 23 år från Linköping men ursprungligen från Rejmyre, ersätter Finn Bengtsson som inte ställde upp för omval efter 12 år som riksdagsledamot. Finn Bengtsson blev bland annat omtalad som en av få som protesterade mot Decemberöverenskommelsen (DÖ). Han har dock inte lämnat politiken helt, han kommer att få en plats i landstingsfullmäktige (Region Östergötland).
De två andra moderaterna är veteranerna Andreas Norlén, Norrköping och Betty Malmberg, Ödeshög.
Centerpartiets riksdagsledamot från Östergötland blev efter viss röstdramatik Magnus Ek från Valdemarsvik. Det var endast 84 röster som fattades för att Muharrem Demirok skulle kryssa sig förbi honom och ta centerns enda östgötamandat. Redan när partiet i sitt interna val skulle rösta fram sin toppkandidat blev det strid. Då fanns också den nuvarande riksdagsledamoten Staffan Danielsson med, men han petades då ner till fjärde plats.
Staffan Danielsson drev sedan en egen personvalskampanj men nådde inte tillräckligt antal röster. På sin blogg http://staffandanielsson.blogspot.com/ tackar han för 13 år i riksdagen och gratulerar sin efterträdare.
Om Centerpartiet bjöd på dramatik så var det nästan ännu mer spännande för miljöpartisterna. Där hade Margareta Fransson, Linköping, placerats överst på valsedeln, men istället kryssade väljarna fram Rebecka Le Moine, Linköping.
Miljöpartiets östgötska riksdagsledamot 2014–2018 var Annika Lillemets, Vikingstad. Hon angav två skäl till att hon inte ville vara med längre.
– Dels därför att det är min andra mandatperiod i riksdagen och åtta år är lång tid, dels på grund av den utveckling som skett inom partiet vad gäller politiken, sa Annika Lillemets i samband med att valsedlarna fastställdes.
I Liberalernatar Juno Blom, Norrköping över efter Mattias Sundin. Han meddelade redan för ett år sen att han inte ville fortsätta.
– Jag tycker att det är dags att göra någonting annat. Jag ska fortsätta jobba med de frågor jag jobbar med nu i riksdagen – fast inte politiskt, sa han då.
Juno Blom var också en av dem som fick många personkryss, men det spelade i praktiken ingen roll eftersom hon redan stod överst på valsedeln.
I Kristdemokraterna är Magnus Oscarsson, Ödeshög ohotad. Han stod överst på valsedeln och även han har stort stöd bland väljarna vilket märktes i att han fick många personkryss.
Även Vänsterpartietsriksdagsledamot Linda Westerlund Snecker fick många kryss, men liksom Juno Blom och Magnus Oscarsson stod hon redan överst på sitt partis valsedel.