Här är brottslingarna som undgår rättvisan i länet

16 personer folkbokförda i Östergötland är dömda till fängelsestraff men är fortfarande på fri fot. Här är östgötarna som undflyr rättvisan.

Ytterligare 100 personer har efterlysts i landet sedan i mitten av maj. I Östergötland är antalet 16 personer.

Ytterligare 100 personer har efterlysts i landet sedan i mitten av maj. I Östergötland är antalet 16 personer.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2021-08-16 07:00

Närmare 800 personer är efterlysta i Sverige. Det innebär en ökning med cirka 100 dömda brottslingar på fri fot sedan den 17 maj i år. Det rör sig om personer som är efterlysta av Kriminalvården för att de håller sig undan fängelsestraff som de är dömda för. I Östergötland är antalet 16, de flesta är dömda till relativt korta straff, men det finns ett par ögonbrynshöjande ärenden.

undefined
En man folkbokförd i Norrköping satte fyr på en bil på en parkeringsplats, resultatet av dådet innebar skador för över 300 000 kronor.

Den efterlyste som är dömd till det längsta straffet i Östergötland är en man i 30-årsåldern hemmahörande i Norrköping. Han dömdes i mars i år till fängelse i tre år för grov stöld, rån och skadegörelse. Det rörde sig om en rad bilrelaterade brott i Örebro och Karlskoga.

Stölden genomförde han tillsammans med en kvinnlig medbrottsling genom att försöka stjäla en Porsche med bogseringsbil. Även rånet begicks med samma medbrottsling, då hotade och slog han en butiksägare med en luftpistol och kom över varor för 57 000 kronor.

Slutligen tände han eld på en bil på en parkering så att även andra bilar fattade eld och skador för över 300 000 kronor uppstod.

Mannen skulle ha avtjänat sitt treåriga straff på Kumlaanstalten. Istället fick han efterlysas den 19 juli. Om mannen håller sig undan lagens långa arm till maj 2031 går han fri från sin dom.

undefined
En kvinna stal tillsammans med ett antal andra medbrottslingar över 300 dosor snus, det sammanlagda värdet beskrevs i domen som ej ringa.

En kvinna hemmahörandes i Motala dömdes i oktober 2018 till två månaders fängelse för att ha stulit över 300 dosor snus från olika bensinstationer i Östergötland. Hon dömdes, men när hon skulle inställa sig för att påbörja det två månader långa fängelsestraffet försvann hon spårlöst. Kvinnan efterlystes av Kriminalvården i april 2019. Håller hon sig borta i ytterligare två år, till november 2023, så kommer brotten preskriberas.

En man i 60-årsåldern hemmahörande i Valdemarsviks kommun dömdes i mars 2020 till fängelse i 8 månader för misshandel och olaga hot. Han höll sin fru inlåst i deras gemensamma hem utanför Valdemarsvik och misshandlade henne under lång tid och framförde under årens gång hot om sådant som skulle hända om hon lämnade hemmet. Mannen ska ha slagit kvinnan med både livrem och yxa.

Han skulle ha inställt sig på Kolmårdens anstalt i december 2020 men försvann och är fortfarande på fri fot. Han kommer inte längre att vara aktuell för sitt fängelsestraff om han håller sig undan till i mars 2025 när brottet preskriberas.

En 26-årig man hemmahörande i Norrköping dömdes i december 2020 för försök till grov utpressning till fängelse i tio månader. Genom att tillsammans med fem andra gärningsmän ha iklätt sig mc-västar hotade de ett par till livet om de inte genast betalade 1 800 000 kronor. Brottet ska ha inträffat i de målsägandes bostad i Lidköping. 

Mannen skulle ha inställt sig på anstalten i Mariefred men har inte synts till sedan i juni i år. Brottet kommer preskriberas i mars 2026.

undefined
En man fick ett raseriutbrott inne på arbetsmarknadskontoret i Norrköping, han dömdes till fängelse i två månader men försvann spårlöst.

En man i 30-årsåldern hemmahörandes i Norrköping dömdes i september 2020 till fängelse i två månader för hot mot tjänsteman och skadegörelse. Det hela ska ha inträffat på arbetsmarknadskontoret i Norrköpings kommun, där en kontrovers gällande ett bankkort ska ha utlöst mannens ilska. Han ska då ha uttalat hot mot personalen och förstört en kopiator i lokalen.

Mannen skulle ha inställt sig på anstalten Kumla men försvann och efterlystes i juli i år. Lyckas han hålla sig undan så länge som till oktober 2025 preskriberas fängelsestraffet.

Fakta: Efterlysta

En person som döms till fängelse, och inte redan sitter i fängelse eller är häktad, ska själv inställa sig på anstalt som Kriminalvården beslutar om.

Om den dömde inte kommer till fängelset i tid gör Kriminalvården en förpassningsbegäran. Det innebär att polisen försöker få tag på personen. Lyckas inte det gör Kriminalvården en efterlysning.

Enligt brottsbalken är preskriptionstiden 5 år för fängelsestraff under 1 år och 10 år för fängelsestraff mellan 1 och 4 år.

Källa: Kriminalvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!