145 miljoner kronor ska lösa it-problemen

I höstas havererade regionens journalsystem Cosmic. Det var inte första gången systemet krånglade. Nu satsar Regionstyrelsen 145 miljoner kronor på att utveckla it-systemet.

Journalsystemet Cosmic har varit drabbat av flera datahaverier och har granskats av Datainspektionen på grund av säkerhetsbrister.

Journalsystemet Cosmic har varit drabbat av flera datahaverier och har granskats av Datainspektionen på grund av säkerhetsbrister.

Foto: Mikael Strand

Östergötland2018-05-09 19:00

Cosmic har sedan det infördes 2008 drabbats av olika problem. I november 2017 låg hela journalsystemet nere vilket skapade kaos på vårdcentralerna runtom i Östergötland. Hösten 2016 inträffade ett liknande datahaveri.

Flera dataintrång har gjorts och Datainspektionen har i en utredning konstaterat att Region Östergötland bryter mot Socialstyrelsens regelverk för journalföring. Även hur Cosmic har upphandlats har granskats. Konkurrensverket beslutade dock att inte utreda saken vidare då skadan redan hade skett men tog samtidigt inte ställning till om regionens agerande bryter mot upphandlingslagen.

Listan med problem kring Cosmic börjar med andra ord bli lång. Men det finns mycket att utveckla anser den politiska ledningen i regionstyrelsen som beslutade på onsdagen att investera hundratals miljoner på att utveckla journalsystemet.

– Vi hade en hel del diskussioner om ärendet, säger Marie Morell (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen. Det är många som har synpunkter om Cosmic, både de som använder det och som hör om det, och det är mycket pengar.

Region Östergötland kommer att avsätta 90 miljoner kronor mellan åren 2019 och 2023. Dessutom vill ledningen avsätta 55 miljoner kronor för att täcka ökade driftskostnader.

Cosmic är ett av de fyra sjukvårdssystem som i dagsläget används inom hälso- och sjukvården i landet. Övriga län som använder Cosmic är Uppsala, Västmanland, Värmland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Jämtland-Härjedalen samt Capio S:t Görans sjukhus.

Länen respektive regionen har tillsammans skapat en gemensam arbetsgrupp "Kundgrupp COSMIC" för att med gemensamt samverka kring journalsystemet. Tillsammans avsätter länen/regionerna 500 miljoner kronor till utvecklingsarbetet.

– Det vi har fört fram är att den politiska nivån inte riktigt är med i den här typen av beslut. Det här är något som initierades för något år sedan. Man hade behövt anta ett politiskt grunddokument som en inriktning till tjänstemännen. Inte för att de har landat jättefel men det blir lite baklängestänk, säger Marie Morell.

Bakgrunden till satsningarna är den medicinska och tekniska utvecklingen med en allt mer digitaliserad vård. Regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har uttalat en gemensam vision att år 2025 ska Sverige vara bäst i världen på e-hälsa.

– Den här typen av journalsystem har utvecklats till att bli mer vårdinformationssystem och det är så mycket som är beroende av hur det utformas och fungerar, säger Marie Morell..

Utvecklingsarbetet av Cosmic ska se i samarbete med leverantören Cambio Healthcare. Investeringen anses vara mer kostnadseffektiv än om Region Östergötland skulle upphandla och sköta ett eget journalsystem.

Det är mer rationellt att fortsätta utveckla det system som redan finns än att skaffa ett helt nytt, skriver Region Östergötland i ett svar på tidigare insändare.
Det är mer rationellt att fortsätta utveckla det system som redan finns än att skaffa ett helt nytt, skriver Region Östergötland i ett svar på tidigare insändare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!