Material som på något sätt har varit i kontakt med patienter som insjuknat i covid-19 läggs i en påse som försluts på vårdrummet. Den del av avfallet som är kraftigt förorenat klassas som smittförande avfall. Det kan till exempel handla om sängkläder, blöjor eller andningshjälpmedel. Även skyddsutrustning för personal lyder under samma stränga hantering. De munskydd med fuktbarriär som personal ofta bär byts ut flera gånger dagligen medan en så kallad "Tikimask" (övertrycksmask) kan återanvändas efter rengöring.
Den ökade förbrukningen av material under pandemin är något som tydligt märks i statistiken. Januari-oktober 2019 lämnade Region Östergötland ifrån sig ungefär 85 ton smittförande avfall – under samma period i år har närmare 130 ton slängts.
Allt smittförande avfall i länet, där det från covidvården är en del av flera, packas i särskilda behållare inne på Regionens verksamheter. Avfallet förvaras sen kylt vid sjukhusens miljöstationer i väntan på transport till slutdestruktion. Suez Recycling AB är de som hämtar avfallet från länets tre sjukhus och driftledaren Fredrik Svensson leder det arbetet.
– Så kallat "coronaavfall" klassas som både farligt avfall och farligt gods, men för oss är vår hantering inte unik för pandemin. Eftersom allt packas, märks och försluts inne på avdelning ser vi bara en gul plastlåda när vi kommer.
Företaget hämtar upp avfall veckovis, men exakt hur ofta vill han vara lite hemlig med då det handlar om hantering av farligt gods. För några veckor sen fick en trafikolycka med ett av Suez fordon lastat med avfall stor uppmärksamhet. Fordonet var på väg till US från Vrinnevisjukhuset och nyheten med rubriken "Lastbil med corona-avfall inblandad i krock" spreds över hela landet. I praktiken handlade det om ett krossat blinkersglas i en korsning.
– Jag kan förstå att det blir uppmärksamhet då det hela är lite annorlunda, men i min värld var det inte så dramatiskt. Alla förpackningar är testade för att utstå vissa saker, så för oss är transporten en vanlig dag på jobbet. Det här är bara en liten del av allt farligt gods ute på vägarna, men när det kommer något smittat av coronavirus så blir det plötsligt spännande, säger Fredrik Svensson.
Det smittförande avfallet från Östergötland transporteras till en avfallsanläggning i Kumla för destruktion genom förbränning.