Det är bedrägerienheten vid polisen i Linköping som utreder de aktuella fallen.
Förundersökningsledare är Ulf Andersson.
Han berättar att det rör sig om fyra ärenden i Östergötland och lika många i Småland där Åtvidaberg och Skänninge var först ut i slutet av juli, att Finspång och Motala drabbades i början av augusti och att ligans resa kort därefter fortsatte med två stopp i Nässjö och två i Smålandsstenar
– Det är ett otroligt fult brott där åldringarna blir uppringda av en person som berättar att han företräder ett företag och att man reser runt för att kontrollera brandvarnare, säger Andersson.
Han fortsätter:
– Uppringaren förklarar vidare att företagets personal befinner sig i närheten och att man har för avsikt att göra ett besök inom bara några minuter.
Följande scenario har därefter utspelat sig i de ärenden som nu ligger på utredningsbordet, enligt Ulf Andersson:
Två kvinnor mellan 20 och 30 år ringer på hos lägenhetsinnehavaren och ber att få komma in.
De talar svenska och uppträder på ett synnerligen trevligt sätt.
Deras ärende har varierat vad beträffar brandvarnaren.
I något fall har de bett att få byta ut batteriet.
Kontroll av apparatens tekniska funktioner har också förekommit.
Därefter har kvinnorna krävt att få betalt för jobbet.
– De uppmanar lägenhetsinnehavaren att hämta sitt bankkort med tillhörande kod. De lyckas dessutom få med sig kortet och koden när de lämnar bostaden, säger Andersson.
Bedragarna beger sig därefter, enligt vad som hittills kommit fram i utredningen, till antingen en bankomat eller till en butik för att göra vissa inköp.
Hittills har ligan kommit över kontanter och varor till ett värde av drygt 100 000 kronor.
Polisen betraktar brotten som synnerligen fula, särskilt eftersom de har skett mot personer som är födda på 1920-talet.
– Några av målsägarna närmar sig 100 år. De tillhör en generation som fått lära sig att alltid lita på folk. Att de ska behöva bli måltavlor för den här typen av gärningar är inget annat än skamligt.
Ulf Andersson menar samtidigt att polisen har goda chanser att klara ut åtminstone ett par av bedrägerierna.
– Vi har bildbevis från en bankomat och bra vittnesuppgifter som beskriver de som besökte åldringarna. Här finns signalement på både utseende och kläder som stärker vår tro att det här så småningom kan leda till ett åtal.
Straffet för ett bedrägeri av normalgraden är fängelse i högst två år och för grovt bedrägeri stannar det vid maximalt sex års fängelse, uppger Andersson.
– I nuläget betraktar vi det här som ett bedrägeri av normalgraden, men det kan komma att ändras om de misstänkta begår ytterligare brott innan vi kan få fast dem.
Att äldre människor blir utsatta för gärningar i sina hem av liknande typ som ovanstående är tyvärr inte ovanligt, enligt polisen.
Ulf Andersson ger några tips som kan vara bra att ha med sig på vägen:
– Lämna aldrig ifrån er bankkort eller koder till någon som ni inte känner.
– En fastighetsägare som planerar att genomföra service på brandvarnare, fläktar eller annan utrustning brukar som regel meddela sina hyresgäster i god tid, minst ett par veckor, innan arbetat ska utföras.
– Ringer det plötsligt någon främmande person och uppger att man kommer inom ett par minuter kan man utgå från att det är något lurendrejeri på gång.
Under torsdagen drabbades ytterligare en person då en 98-åring i Norrköping lurades.