Snart är det dags för den första gruppen minderåriga att få kallelse till vaccination. Med start i augusti kan landets ungdomar i åldern 16-17 år få vaccin mot covid-19. Region Östergötland meddelar att vaccinationerna för gruppen kommer att börja under veckorna 31-32, efter den 4 augusti då det blir klart vem som får vaccinera. Det är 10 000 ungdomar i länet som berörs. När vaccinationen väl kommer igång kan det gå snabbt, men allt hänger på ungdomarna och deras vårdnadshavare.
– Under förutsättning att de bokar tid direkt och kommer så snart som möjligt, så kan alla ungdomar i åldern 16-17 år hinna få den första dosen redan inom 1-2 veckor. Fast det förutsätter att alla bokar tid så snart de fått sin kallelse, säger Kerstin Jonsson.
Det skulle i så fall innebära att alla ungdomar kan ha fått sin första dos innan augusti är slut, lagom till skolstart.
Kallelsen kommer att skickas ut på samma sätt som till andra grupper, antingen till en digital brevlåda eller med vanlig post. Enda skillnaden är att eftersom ungdomarna är minderåriga kommer kallelsen att adresseras till ungdomarnas vårdnadshavare. Med i försändelsen finns även en samtyckesblankett som samtliga vårdnadshavare ska underteckna.
För att vaccinationen ska kunna genomföras krävs att den undertecknade blanketten medtas och att ungdomen har en legitimation. För de ungdomar som saknar legitimation krävs – förutom den ifyllda blanketten – att en vårdnadshavare närvarar vid vaccinationen för att styrka ungdomens identitet. Även om vårdnadshavaren enligt lag ska godkänna vaccinationen, så kan undantag göras om vårdgivaren bedömer att barnet är moget att fatta beslutet själv.
– Om det skulle uppstå någon krock, med åsikter som går isär, finns även möjligheten att en skolsköterska gör en bedömning av barnets mognad. Om barnet bedöms som tillräckligt moget för att fatta ett eget beslut, går vi efter det, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare på Region Östergötland.
Skolsköterskorna gör sin bedömning genom strukturerade samtal, ett verktyg som används även i andra ärenden för att avgöra ett barns mognad.
– Skolsköterskor har rätt kompetens och stor vana av att göra den typen av bedömningar, säger Kerstin Jonsson.
Vaccinationen är gratis och frivillig.
Under fredagen rapporterade Region Östergötland att 284 007 östgötar över 18 år har fått den första vaccindosen. Det motsvarar 76,8 procent av den vuxna befolkningen i länet. Av den vuxna befolkningen är 181 442 fullvaccinerade, vilket motsvarar 49 procent av de östgötar som fyllt 18 år.
Den senaste veckan har antalet personer med konstaterad covid-19 som vårdas på länets sjukhus legat under tio personer. På fredagen uppgav Region Östergötland att åtta smittade personer vårdades på länets sjukhus, varav en person på iva. Sju av dessa personer vårdades på Universitetssjukhuset i Linköping, varav en på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades en patient med konstaterad covid-19 på vårdavdelning och på lasarettet i Motala vårdades ingen smittad patient.
Totalt 42 137 personer i länet har testat positivt för covid-19 sedan pandemin utbröt. Det är en ökning med åtta nya smittade under det senaste dygnet.
Under fredagen rapporterades inga ytterligare dödsfall, enligt Region Östergötland. Sedan pandemins början har 680 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.