Regionens lönehöjningar hålls inne under sommaren

Kommunals medlemmar får vänta sju månader på sin utlovade löneförhöjning från Region Östergötland, medan övriga yrkesgrupper redan fått sina. Från regionens sida menar man att det beror på att industrimärket beslutades för sent. "Undanflykter", menar Kommunals företrädare.

Undersköterskorna och Kommunals övriga medlemmar kommer få vänta betydligt längre på den årliga löneförhöjningen än andra grupper.

Undersköterskorna och Kommunals övriga medlemmar kommer få vänta betydligt längre på den årliga löneförhöjningen än andra grupper.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland 2023-06-27 17:33

Startskottet för semesterperioden – midsommarhelgen – var även lönehelg. För många kom lönen med ett extra tillskott efter årets löneförhandlingar, men inte för Kommunals medlemmar i Region Östergötland. Deras nya löner från april kommer inte att betalas ut förrän i oktober.

– Det är så olyckligt. Det känns återigen som att man inte tar hand om våra grupper, att de inte är tillräckligt mycket värda. Men det är undersköterskorna – som är vår största medlemsgrupp i regionen – som får sjukhusen att gå runt, säger Therese Waller, ordförande för Kommunals sektion syd, där Region Östergötland ingår.

Varje år ska en ny löneöversyn göras och när allt är klart betalas löneökningarna ut retroaktivt från och med april. Men i år väntar Region Östergötland med utbetalningarna till i höst för vissa grupper.

– Våra medlemmar är så beroende av löneökningen, det är många med väldigt låga löner som har det svårt. Extrapengarna kanske är det som behövs för att man ska kunna göra något med barnen. De har verkligen väntat på det här. Jag tror inte alltid att folk förstår hur tufft de har det. Inflationen märks verkligen för våra medlemmar. En cheeseburgare kostade 10 kronor förut, nu kostar den 18. Det har betydelse för en barnfamilj. Vi har hela tiden påtalat att löneökningen behöver betalas ut på junilönen. 

Hon berättar att medlemmarna ringer till Kommunal och är arga för att det inte kommer någon sedvanlig löneökning.

– De tror att det är vi som är orsaken till det här. Vissa har fått höra att det är vi som inte vill förhandla. Andra att arbetsgivaren inte vill berätta hur liten löneökningen blir innan sommaren av rädsla för att de då ska säga upp sig.

I ett mejl som redaktionen tagit del av kräver Kommunal att Region Östergötland ska gå ut med information om fördröjningen till medarbetarna. Såväl Vårdförbundets som de flesta av Läkarförbundets medlemmar har redan fått sin löneökning utbetald under maj eller juni.

Redan i januari hölls ett första möte mellan regionen och Kommunal och i april var det så kallade industrimärket klart nationellt. Då avsatte Region Östergötland knappt 2,7 miljoner kronor för årets lönepott till Kommunals 2 378 medlemmar i regionen, 1 125 kronor per medlem. Sedan var det dags för cheferna att hålla lönesamtal med medarbetarna om deras prestationer under året.

I början av maj hölls ett sista möte mellan Kommunal och arbetsgivaren Region Östergötland då även ett annat beslut diskuterades.

– I vår värld var det klart då. Vi ser inte problemet, varför kunde den nya lönen inte betalas ut i juni? Till oss säger regionen att de inte hinner med administrativt och att cheferna inte hunnit ha lönesamtal med alla våra medlemmar. Men det kan inte komma som någon överraskning, de här lönesamtalen hålls ju varje år. Linköpings kommun har ännu fler medlemmar i Kommunal och där är allt klart. Till oss har regionen sagt att alla får vänta till oktober, men läkarna har ju redan fått sina löneökningar. Vi försöker stå upp för våra grupper, men känner oss så maktlösa i det här, säger Kommunals Therese Waller.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård bekräftar att det är ett problem i flera regioner och kommuner, men att vissa har klarat det bättre än andra.

– Det ser väldigt olika ut. Det verkar inte vara storleken på organisationen eller antalet medarbetare, utan det är mer viljan från arbetsgivarsidan att få det här klart. Jag förstår inte problemet, pengarna ska betalas ut och det snarast. Så här ska det inte gå till. Det är helt oacceptabelt att man gör på det här viset. Man har vetat om sedan länge att avtalet går ut, det var bara siffrorna som skulle sättas den här gången. I den här ekonomiskt tuffa situationen är det extra viktigt att det betalas ut innan sommaren, så det här är under all kritik.

Från regionens sida menar man att det beror på att industrimärket blev klart så sent?

– Sent? Avtalet går ut en viss tid och siffrorna sattes inte alls långt efter det. Man har ju vetat om det här och har en plan för medarbetarsamtalen. Jag tycker att det är undanflykter. Det här går inte att skylla på att det är sent och oktober är under all kritik. Det finns ingenting som rättfärdigar att man drar ut på det så här länge.

Hon tycker att det är dåligt att man hunnit med vissa yrkesgrupper, som Vårdförbundets och Läkarförbundets medlemmar.

– Vi vet hur tuff situationen är för våra medlemmar. Man måste dra in sin semester och knappt har råd att köpa glass till barnen. Arbetsgivaren har ett ansvar. Vi har tagit ansvar och då behöver arbetsgivaren lokalt ta sitt ansvar och se till att man får löneökningen.

Torbjörn Eriksson på Region Östergötlands HR-avdelning svarar till slut på våra frågor i ett mejl.

"Jag kan förstå medarbetares frustration över att de nya lönerna detta år betalas ut senare än normalt", skriver han.

Varför hölls inte lönesamtalen innan sommaren?

 "Under april-maj är flertalet chefer extra belastade av planering inför sommarens bemanning. Utvecklings- samt lönesamtal, tar mycket tid i anspråk när det gäller över 2 000 medarbetare, därav förläggs detta arbete till efter semestrarna."

Andra kommuner och regioner har lyckats lösa detta innan sommaren, varför inte Region Östergötland?

"Det krävs tid för att garantera en bra löneprocess där chefer har utvecklings- och lönesamtal med respektive medarbetare. Under sommarmånaderna finns ej förutsättningar för vare sig löneprocess eller löneutbetalning från Lönekontoret. Chefer och medarbetare har rätt till semester, verksamheten pågår för fullt för alla som är i tjänst att då pricka in lönesamtal är ej görligt. Säkert har olika arbetsgivare olika rutiner och förutsättningar."

Varför ska just Kommunals medlemmar stå tillbaka?

"Vårdförbundets avtal har, till skillnad från Kommunals avtal, varit klart sedan lång tid tillbaks och ej i tid begränsat arbetsgivarens planering. För Läkarförbundets del, har avtalet en liknande konstruktion som för Kommunal detta år, ej heller alla läkare får sin nya lön utbetalad före sommaren."

Får medarbetarna någon ränta på pengarna som Region Östergötland lånar i sju månader?

"De nya lönerna utbetalas under hösten med retroaktivitet från april. Regionen betalar ingen ränta när utbetalningarna blir sena på grund av omständigheter som ligger utanför regionens räckvidd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!