Många känner säkert igen dem: plattor i taket på skolor och bibliotek med ett spaghettilikt mönster.
De kallas träullsplattor, och tillverkas av Träullit AB i Österbymo i Ydre. Och de består förstås inte av spaghetti, utan av träull, cement och vatten. Syftet är att ljudisolera lokaler, men användningsområdena har visat sig vara flera, berättar Lottie Rääf Avasoo, vars farfar och farfars far grundade Träullit år 1946. Företaget drivs nu av den fjärde generationen i släktledet, Lotties bröder.
Lotties familj har haft hästar i över 30 år, och har därför stött på problemet med leriga hagar. Leran kan nämligen orsaka sjukdomar hos hästarna när bakterier från den tar sig in i deras ben.
Men sedan en lång tid tillbaka har Rääfs använt sig av krossat spillmaterial från familjeföretaget för att rå på gyttjan. Genom att strö de krossade plattorna över leran bildas ett täcke som hästarna kan gå på, och risken för komplikationer till följd av lera minskar.
– Vi har haft det i omgångar i olika hagar och tyckt att det funkat bra. Sen har vi inte alltid haft hästar i hagar där vi behövt ha det, så det blev en flerårig period där vi inte använde det, säger Lottie Rääf Avasoo.
Men så köpte familjen en ny häst för fyra år sen som vid den tiden hade extra känsliga ben. När den senare flyttades till en lerig hage kom de krossade plattorna väl till pass igen, och Lottie fick en idé: kanske fanns det fler hästägare som skulle kunna hjälpas av den här lösningen? Maken Alex Rääf Avasoo var dock inte övertygad.
– Jag var väldigt skeptisk, jag kan inget om hästar. Så när Lottie berättade om idén tänkte jag: "Varför skulle nån köpa det?", säger han.
Sitt tvivel till trots föreslog Alex att undersöka intresset för en sån här produkt. De skrev ett inlägg i en av de större hästgrupperna på Facebook.
– Jag tryckte på publicera, sen tog det typ tio sekunder innan det bara började hagla in. Det var tusen likes på ett dygn och hundra kommentarer.
Reaktionerna var överväldigande positiva. Det övertygade honom om potentialen, och tillsammans har makarna nu drivit företaget Hagströ Ydre AB i drygt 1,5 år.
Företaget tar upp en stor del av makarnas tid, samtidigt som de har två små barn att ta hand om. Eftersom företaget ännu är relativt färskt har de dessutom kvar sina gamla jobb. Men de får ihop det ändå.
– En del andra par kanske inte tycker att det funkar. Men vi kompletterar varandra väldigt bra, så vi tycker om att jobba med varandra. Och då blir det lättare. Det kanske blir sena kvällar, men vi brinner för det.
Så sakta börjar de även bygga sig ett rykte. Över 100 kunder har hittills köpt deras produkt. En av dem som är tv- och radioprofilen Gry Forssell, som skrivit om sitt köp på Instagram. Härnäst väntar en medverkan i tidningen Ridsport där Hagströs underlag ska jämföras med andra alternativ på marknaden. Ryktet verkar gå.
– Och det är inte vi som kontaktat dem, utan de som kontaktat oss. Så det är ju skitkul, säger Alex.
En uppenbar begränsning med konceptet är att de är helt beroende av mängden restprodukter de kan köpa loss från Träullit AB. Än har de inte stött i taket, men kanske sker det någon gång i framtiden.
– Det får väl bli lite exklusivt på något sätt, att man får vänta in det helt enkelt, säger Lottie.
Just nu är det dock fullt fokus på att bygga upp verksamheten. En milstolpe i år blir att ta ut lön för första gången.
– En mini-mini-lön! understryker Lottie.