Det finns inte skuggan av framtidspessimism på Simpevarpshalvön på kusten strax norr om Oskarshamn. Ingen talar om kärnkraftens av- veckling, bara utveckling.
Det gällde särskilt igår när reaktorn O1 invigdes - för andra gången. Första gången var 18 maj 1972.
- Det var vår första kärnreaktor som nu har blivit den modernaste. Vi ser fram mot 20-30 års drift. Pionjärerna är klara och vi lämnar nu över till nästa generation, förklarade O1-chefen Gösta Carlsson inför måndagens invigningsgäster.
Bland dessa fanns Kalmar läns landshövding Sven Lindgren, ordföranden i World Nuclear Association, Gerald Grandey från Kanada, och Sydkrafts koncernchef Lars Frithiof. Lars Frithiof är övertygad om att en avveckling av kärnkraften kommer att ta lång tid - om den blir av.
Hälften av elproduktionen i Sverige kommer från kärnkraftsreaktorer.
- Man måste ha respekt för att varannan glödlampa i Sverige drivs med kärnkraft. Skall man göra en energiomställning på vettiga ekonomiska villkor så måste det få ta tid, säger han till Corren.
Några dagsfärska signaler från ledande politiker har han inte. Regeringen formerar sina olika grupper för att studera situationen.
- Generellt kan man säga att opinionsläget svängt både internationellt och nationellt. Det finns kanske en insikt att man behöver fundera lite innan man går vidare. Skall Sverige och andra länder uppfylla klimat- villkoren är det svårt om man skall avveckla kärnkraften i förtid.
Lars Frithiof tror inte att en ny folkomröstning om kärnkraften är någon bra idé.
- Vi har valt politiker och de skall ta så kloka beslut som möjligt. Världen har förändrats sedan folkomröstningen 1980. Skall man ha folkomröstning måste effekten kunna expe- dieras rätt så omgående, tycker han.
Sydkrafts koncernchef gick till hårt angrepp på den speci- fika kärnkraftskatten, närmare tre öre per kilowattimma.
- Det är den enda produktionsskatt på en industriell verksamhet inom hela EU. Det är en skam att vi har en skatt som så diskriminerar en miljövänlig elproduktion, säger Lars Frithiof.
Det är en myt att kärnkraften är på utdöende i världen, hävdar han. Kärnkraftverk byggs där efterfrågan på el ökar mest, till exempeli Indien och Kina. Lars Frithiof tror inte på någon avveckling av svensk kärnkraft under de närmaste 30-40 åren.
- Den diskriminerande skatten måste bort, vi måste komma i harmoni med omvärldens uppfattningar, vi måste ha trygga leveranser av el och det måste satsas på forskningen inom energiområdet, kräver han.
Landhövding Sven Lindgren har möjligen en personlig uppfattning om kärnkraftens vara eller icke vara. Men den uttrycker han inte som regeringens företrädare på länsnivå.
- Våra inriktning i de fyra kärnkraftslänen är att arbeta med säkerhetsfrågorna tillsammans med de statliga verk som har med frågorna att göra. Vi jobbar med beredskap för att den händelse något skulle inträffa, förklarar Sven Lindgren.
Frågan om djupförvaring av använt reaktorbränsle är av särskilt intresse för Kalmar län, i synnerhet för Oskarshamns kommun. Provborrningar pågår.
- Om förvaringen hamnar i Oskarshamn handlar det om en investering på mellan 20 och 25 miljarder kronor. Det skulle vara den största investeringen i Kalmar läns historia och göra Oskarshamn till ett tekniskt centrum i Kalmar län, säger Sven Lindgren. En viss skillnad
i inställningen till kärnkraften kan möjligen förmärkas mellan Östergötland, Sven Lindgrens tidigare hemvist, och Kalmar län.
- I Östergötland är opinionen inte så uttalad. Men här i länet, och i synnerhet i Oskarshamn finns en uttalad opinion för kärnkraft. Det verkar som att ju mer man vet om den fredliga kärnkraften, desto större tillit har man, konstaterar Sven Lindgren.
Inga kärnkraftsmotståndare, än mindre demonstranter, syntes till hos OKG vid Simpevarp igår. Det närmaste som gick att komma avvikande mening var riksdagsmannen Lennart Beijer (v). Han gratulerade OKG-ledningen till den lyckade ombyggnadsprojektet som i sin helhet tagit tio år.
- Det är ganska fantastiskt att man kan modernisera en gammal reaktor så fullständigt.
Men är det klokt att lägga så stora investeringar på modernisering i stället för att satsa på nya energikällor? undrade Lennart Beijer.
Svaret från Lars Frithiof och andra var att några kommersiellt gångbara alternativ till kärnkraften inte siktats. Samt att en avveckling av kärnkraften ännu är långt borta enligt industrins företrädare.