Det finns goda förutsättningar att bygga etanolfabriker i anslutning till de stora kraftvärmeverken i Västerbotten och Västernorrland.
Det visar en förstudie som bolaget Sekab presenterade på tisdagen.
En storskalig kommersiell produktion där drivmedlet etanol framställs ur råvaror från skogen kommer dock inte i gång förrän tidigast 2015.
Vi tror att produktionstekniken måste utvecklas i tre steg, först ska en utvecklingsanläggning byggas och köras i ett antal år innan det är dags att starta en större demoanläggning. När den är testad och utvärderad så ska tekniken vara mogen för en fullskalig produktion, säger Jan Lindstedt, vd för Sekab Industrial Development.
I ett första steg ska en industriell utvecklingsanläggning byggas i anslutning till den nuvarande pilotanläggningen i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Där ska processen utvecklas och optimeras, därefter ska tekniken vara redo för en produktion i större skala.
Vid utvecklingsanläggningen i Domsjö kommer sex miljoner liter etanol om året att produceras. De planerade demoanläggningarna som kommer att byggas i anslutning till något eller några av kraftvärmeverken i Skellefteå, Storuman, Lycksele, Umeå och Örnsköldsvik får en årskapacitet på 60 miljoner liter etanol.
Vid en fullskalig produktion handlar det om anläggningar som producerar minst 100 miljoner liter om året, säger Jan Lindstedt.
Varje etanolfabrik beräknas kosta två miljarder kronor att bygga.
Det finns ett stort finansiellt intresse för den här verksamheten, men under tiden som tekniken testas och utvecklas behövs hjälp av offentliga medel, säger Jan Lindstedt.
Varje anläggning beräknas skapa cirka 700 arbetstillfällen, men det finns också stora förhoppningar om många nya jobb.
Inom 10-15 år kan vi även skapa tusentals arbetstillfällen genom att exportera teknik, systemlösningar och utrustning för framställning av etanol från barrved och cellulosaprodukter, säger Jan Lindstedt.